Barista koffiekopjes in gebruik

Koffie aanstampen of tampen is een belangrijk onderdeel voor een goede espresso. Je koffie aanstampen doe je om twee redenen die beide de kwaliteit van de extractie en daarmee de smaak van je espresso beïnvloeden.

Ruimte om druk op te bouwen

Tampen is noodzakelijk om een kleine ruimte tussen de je en de zetgroep te vormen. Deze ruimte maakt het mogelijk voor het hete water uit je espresso machine om druk op te bouwen. Met een druk van 9-11 bar drukt de espresso machine het water door je koffie heen, de extractie.

Van losse koffie naar compacte puck

De tweede reden voor het tampen is om een compacte puck te maken van de koffie. Het doel is om het water zo gelijkmatig mogelijk door je koffie heen stroomt. Wanneer je je koffie dus niet of onvoldoende aanstamp zoekt het water de weg van de minste weerstand. Hierdoor vormt het kleine kanaaltjes door je koffiepuck heen, dit wordt ook wel channeling genoemd. Dit resulteert in een slappe espresso met een vaak zure smaak. Niet wat je wil dus!

Gebruik een tamper

Wanneer je in het bezit bent van een espresso machine ben je waarschijnlijk bekend met een tamper. Een tamper is de barista tool die je gebruikt om gemalen koffie in je portafilter aan te stampen. Om goed te tampen lees dan onze blog over hoe je een tamper gebruikt.

Er zijn verschillende soorten tampers beschikbaar. Een klassieke tamper is de tamper die bijna iedereen kent, bestaande uit twee delen, een handvat en een verzwaarde RVS onderkant. Een palm tamper is een alternatief die kan helpen bij consistent aanstampen van je koffie. Benieuwd naar het verschil? Lees dan onze palm tamper vs tamper blog.

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag neem dus vooral contact op!

Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
×