Wanneer je een lekkere espresso wilt zetten in het belangrijk om goed te tampen. Met het aanstampen van je koffie creëer je een kleine ruimte tussen de koffiepuck en de zetgroep en maak je de koffiepuck compact. Wanneer je dit niet goed doet vindt water altijd de weg van de minste weerstand en vormt daarbij kleine kanaaltjes door je koffie heen. Dat wordt ook wel channeling genoemd. Dit resulteert in een slappe espresso met vaak een zure smaak.

De vraag is dan ook, hoe kun je goed tampen? Om goed te tampen zijn er drie dingen belangrijk, je koffie eerst verdelen, recht tampen en consistent met de juiste druk. Onderstaand lichten we deze drie aspecten toe zodat jij perfect je tamper kunt gebruiken.

Verdeel je koffie voor het tampen

Officieel is dit geen onderdeel van het tampen zelf, maar is wel ontzettend belangrijk! Wanneer je koffie niet goed verdeelt is de kans groot dat koffie in het midden compacter is dan aan de zijkanten waardoor channeling ontstaat.

Om je koffie te verdelen raden wij twee technieken aan. De ‘klop’ techniek is perfect voor de beginnende thuisbarista. Klop met de palm van je hand een aantal keer ligt op de zijkant van je portafilter om de koffie zo evenredig mogelijk te verdelen over het filterbakje.

Voor consistentie en altijd goed verdelen raden wij het gebruik van de koffieverdeler aan. De diepte van de koffieverdeler bepaal je zelf. Door de koffie verdeler op de portafilter te plaatsen en deze een aantal keer rond te draaien heb je keer op keer de perfecte verdeling.

Recht tampen

Wanneer je niet recht tampt is je koffiepuck niet meer waterpas, hierdoor zal het meeste water dooréén kant van je puck stromen. Recht tampen is lastig met een klassieke tamper maar niet onmogelijk.

Houdt je portafilter stevig vast en probeer deze zo recht mogelijk te houden. Een tampermat met hoek kan hierbij helpen door de ingebouwde houder waar je de portafilter in kunt leggen bij het tampen.

De tamper zelf pak je vast alsof je een deurknop een hand geeft (zie foto). Zo creëer je een goede grip en kun je met je vingers voelen of je recht in de filterdrager zit. Probeer je pols tot aan je ellenboog in een rechte lijn te houden en van bovenaf gelijkmatig druk te zetten.

Met een palm tamper is recht tampen een stuk eenvoudiger. Evenals de koffieverdeler kun je de diepte van de palm tamper zelf instellen aan de hand van draaischijven. Doordat de rand van de palm tamper op je portafilter rust bij het tampen weet je 100% zeker dat je altijd met even veel druk en recht tampt.

51mm tamper met houten handvat in gebruik bij het aanstampen van koffie in een portafilter

Hoe hard moet je tampen?

De hoeveelheid druk die je zet bij het tampen is een veelbesproken onderwerp en je hoeft daar helemaal niks mee. Wij hebben nog nooit een barista gezien die zich hier druk om maakt en jij hoeft dat dus ook niet te doen.

Het belangrijkste is dat je voor je gevoel voldoende druk hebt gezet om de koffie puck compact te maken. Daarnaast probeer je met het tampen consistent te zijn, dus zet gelijkmatig druk en probeer die druk bij elke espresso te evenaren. Zo kun je uitsluiten dat het tampen van grote invloed is geweest wanneer je espresso bijvoorbeeld opeens anders smaakt.

Zoals eerder genoemd, wanneer je meer zekerheid wilt en minder op gevoel wilt koffie zetten. Dan is voor consistente druk de palm tamper perfect.

Heb je nog vragen? Ons doel is om thuisbarista’s verder te helpen dus neem vooral contact met ons op!

Ben je op zoek naar een tamper?

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?