Filter By

Sluiten
Filter By

6 Products

Een dosing cup voor espresso

Thuisbarista’s klagen wel eens over verspilling of gemalen koffie op het aanrecht. Niet alle koffie gaat netjes in het filterbakje van de portafilter. Om dit probleem te verhelpen, gebruik je een dosing cup of doseerbeker.

Een doseerbeker gebruik je door hem op je weegschaal te zetten. Weeg de gewenste hoeveelheid koffiebonen af en doe de bonen dan in de koffiemolen. Plaats je doseerbeker onder de bonenmaler en vang alle gemalen koffie netjes op. Zelfs als het een hoog bergje is.

Daarna plaats je de portafilter omgekeerd op de doseerbeker en draai je beide gelijktijdig om. Nog even verdelen of tampen en je kunt een heerlijke espresso zetten zonder enige verspilling.

Een doseerbeker is dus een mooie aanvulling van je thuisbarista set-up. Wil je graag beginnen met single dosing, dan is het zelfs een essentieel accessoire. Daarnaast is het een handige tool om netjes te werken en geknoei tegen te gaan.

Koffie doseerbeker, onmisbaar bij single dosing

Allereerst moet je natuurlijk weten wat single dosing is. Dit is een snel opkomende techniek waarmee je het meest uit je bonen kunt halen. Je hoeft in dit geval je bonenreservoir niet volledig te vullen. In plaats daarvan vul je het reservoir slechts met een enkele dosis bonen. Voor een dubbele espresso raden we 18 gram koffie aan.

Daarnaast kun je de verse koffiebonen dus in een luchtdichte pot bewaren. Hiermee is het een uitstekende manier om de kwaliteit van je bonen langer te behouden. Het is dan ook een geliefde manier van werken voor barista’s die single origin en specialty koffie gebruiken.

Tot slot gebruik een gewone of smart koffie weegschaal om je bonen in de doseerbeker af te meten. Hierna bevestig je het gewicht nog eens na het malen. Je bent zo weer een stapje dichter om altijd weer een perfecte espresso te bereiden.

Een doseerbeker of doseerring?

Naast de doseerbeker is er ook de doseerring die verspilling moet voorkomen. Dit is echter een hulpmiddel dat je op je portafilter plaatst. Hierdoor het iets gebruiksvriendelijker omdat je bij de beker een extra handeling hebt, namelijk het omdraaien. 

Een koffie doseerbeker is dan wel weer onmisbaar als je single dosing wil doen. Als beker doe je er eenvoudig de gewenste hoeveelheid bonen in voor je ze maalt. Een doseerring is meer om verspilling van koffie langs de rand te voorkomen.

Een doseerbeker voor jouw espressomachine

In ons aanbod kom je meerdere maten doseerbeker tegen. Dit is omdat hij als gegoten op je portafilter moet passen. Deze groottes kun je bij Barista-Essentials kopen:

  • 51 mm doseerbeker: Voornamelijk geschikt voor gebruik bij De’Longhi espresso apparaten.
  • 54 mm doseerbeker (sage): Speciaal ontworpen om naast op de machines ook onder de bonenmalers van Sage, Solis en Breville te passen.
  • 58 mm doseerbeker: Ideaal voor gebruik bij alle E61 espressomachines en andere 58 mm portafilters.

Om er zeker van te zijn dat de doseerbeker bij je machine past, kun je onze maattabel bekijken. Daarnaast kun je kiezen uit een zilveren of zwarte variant afhankelijk van je voorkeur.