Filter By

Sluiten
Filter By

10 Products

Wat doet een koffie doseerring of espresso doseerring?

Om netjes koffie te malen, heb je een extra hulpmiddel nodig. Je kent vast het geknoei om alle koffie in je filterbakje te houden met een vuil aanrecht als gevolg. De koffie doseerring of dosing funnel helpt je deze koffie verspilling te voorkomen.

Plaats de espresso doseerring boven op je portafilter. Dankzij het verhoogde opvang oppervlak houd je alle gemalen koffie eenvoudiger in je filterbakje. Zeker bij het gebruik van een WDT-tool is dit onmisbaar. Daarna verwijder je de doseerring, maak je een egaal vlak met je koffieverdeler en tamp je het geheel. Je espresso is weer een stap dichter bij de perfectie.

Het is dus een mooie aanvulling op de basis tools van elke thuisbarista’s. Toch is het erg handig om te hebben omdat je hiermee netjes kunt werken en je voorkomt dat je mooie koffie op de vloer belandt in plaat van in je portafilter.

Verschillende soorten dosing funnels

Dosing funnels komen in verschillende types en materialen. Bij Barista-Essentials verkopen we aluminium doseerringen. Deze zijn lichtgewicht en het meest duurbaar om langer mee te gaan. Je zal ze niet gemakkelijk beschadigen of breken. Daarnaast maakt dit het onderhoud makkelijker omdat ze roestvrij zijn. Veeg ze af met een barista doekje of spoel af met water.

Het eerste type van doseerring in ons aanbod werkt universeel met elke portafilter. Drie sterke magneten houden hem op zijn plaats. De dunne rand gaat dan in het filterbakje. Je zult de ring wel moeten verwijderen voor je gaat verdelen en tampen.

Het tweede type van dosing funnel is geschikt voor espresso machines van Sage, Solis en Breville. Deze ligt bovenop de portafilter. Dankzij drie haakjes, draai je hem vast aan je filterdrager. Bovendien staat het ontwerp toe om de ring te gebruiken met de ingebouwde bonenmaler van deze machines.

De juiste doseerring voor jouw portafilter

Een doseerring kun je in verschillende maten kopen. Welk type en grootte je nodig hebt, hangt van je espressomachine en portafilter af. Bekijk onze maattabel zodat je zeker je juiste maat koopt. Dit zijn de afmetingen in ons aanbod en de populaire merken waarop ze passen:

  • Doseerring 51 mm: Geschikt voor Delonghi Dedica en Smeg
  • Doseerring 53 mm: Geschikt voor 54mm portafilters van onder andere Sage, Solis en Breville. Let op! Deze werken niet met ingebouwde bonenmalers bekijk daarvoor de Doseerring Sage, Solis en Breville.
  • Doseerring 58 mm: Voor E61 machines zoals ECM, Bezzera, La Marzocco, Rancilio, Vibiemme (VBM).
  • Doseerring Sage, Solis en Breville: Speciaal ontwikkeld voor de 51mm én 54mm Solis, Sage en Breville espresso machines zoals de Barista Express, Barista Touch, Grind & Infuse pro.

Allemaal zijn ze beschikbaar in het zwart of zilver afhankelijk van je voorkeur.

Doseerring of doseerbeker kopen?

Naast de doseerring is er ook de doseerbeker. Dus wat is nu net het verschil tussen de twee? Liefhebbers van single dosing geven de voorkeur aan een doseerbeker. Je kunt hem namelijk eenvoudig gebruiken om zowel de koffiebonen als de gemalen koffie te doseren. Dit doe je eenvoudig met de tarrafunctie van je koffie weegschaal.

Sommige barista’s zeggen dat een doseerring sneller werkt. Je hoeft namelijk niets om te draaien. Deze extra handeling wordt als onhandig gezien. Bovendien kun je soms rechtstreeks in de ring tampen. Tot slot is een doseer ring goedkoper omdat het minder materiaal gebruikt.