espresso-maken-tips-zetadvies-koffie-recept
espresso-maken-tips-zetadvies-koffie-recept
Espresso maken: De ultieme gids

Nadat je de perfecte espressomachine hebt uitgezocht, is het tijd om te leren espresso maken.

Er komen een hoop variabelen kijken bij het maken van een goede espresso waar alle smaken in balans zijn. Wij gidsen je erdoorheen met tips en een basis espresso recept.

Inhoudsopgave

Espresso verhouding

Espresso is een stuk sterker dan filterkoffie, 8x zo sterk welteverstaan.

Filterkoffie heeft de verhouding: 1 deel gemalen koffie op 16 delen water, en espresso een verhouding van 1 deel gemalen bonen op 2 delen water. Een correcte espresso verhouding is dus 1:2.

Als je het espresso basisrecept al kent, kun je hiermee aan de slag. Dit doe je door je koffiepuck te laten doorlopen tot er dubbel zoveel water in het kopje zit als maling in de portafilter.

Afhankelijk van je doorlooptijd, zul je je maling grover of fijner moeten afstellen. Een correcte doorlooptijd is tussen de 25 en 30 seconden.

Lees hier meer over wat je moet doen als je koffie te zuur of te bitter is.

Espresso maken: recept

Volg onderstaand espresso recept om elke keer weer tot een lekkere espresso te komen:

1. Weeg 19 gram gemalen koffie af in je portafilter.

2. Doorloop je puck prep.

3. Zet je portafilter in je machine.

4. Zet onder je portafilter je koffieweegschaal met timer en een barista kopje.

5. Start je machine en de timer van je weegschaal tegelijkertijd

6. Laat de koffie doorstromen tot er 40 gram in je kopje zit (zet de machine uit bij 36 gram, dan druppelt hij ongeveer door tot 40)

7. Kijk naar je doorlooptijd en beoordeel de afstelling van je bonenmaler. Idealiter zit je doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden.

Maak je geen zorgen als je doorlooptijd nog niet klopt. Dit is iets waar je als thuisbarista constant mee bezig zult zijn.

Dubbele espresso, hoeveel ml is dat?

Belangrijk: wij raden je altijd aan om een dubbele espresso te zetten. Dat enkele filterbakje dat je bij je machine hebt gekregen, kun je dan ook in je rommella mikken.

Een dubbel filterbakje is aan de randen helemaal recht, in tegenstelling tot een enkel bakje. Hierdoor passen je tamper en je koffieverdeler er goed in.

Ook zorgt het rechte design ervoor dat je espresso evenrediger doorloopt. Hierdoor maak je betere en consistentere koffie.

Maar wat is dan de correcte verhouding, maat en doorlooptijd van een dubbele espresso? Wij leggen het je uit:

Als je liever enkele espresso’s of cappuccino’s drinkt, kun je natuurlijk altijd je dubbele espresso opsplitsen. Dit doe je door twee kannetjes of kopjes onder je portafilter te zetten.

Benodigdheden voor espresso maken

Een belangrijk deel van het espresso recept is de puck prep: de manier waarop je je espresso voorbereidt op de extractie.

Wat houdt een goede puck prep in en wat heb je daarvoor nodig? Dat leggen we je nu uit:

1. Verdelen

Na het malen ligt er een hoopje koffie in je portafilter. Als je deze zo aantampt, is de koffie niet eerlijk verdeeld en zal de puck niet gelijk doorlopen. Na het malen gebruik je daarom een verdeler om een rechte laag te creëren die je kunt tampen.

Ook kun je voor het verdelen een tool gebruiken waarmee je de klontjes uit je maling haalt: een WDT-tool. Klontjes in je maling kunnen je extractie ook negatief beïnvloeden.

Een hand plaatst een espresso-distributietool met dunne metalen naalden in een zwarte standaard op een witte tafel, met een tamper en een espressomachine op de achtergrond.

2. Tampen

Het tampen van je espresso is een essentiële stap in een espresso recept.

Bij een pistonmachine gebeurt de extractie namelijk onder druk, en deze druk wordt onder andere gecreëerd door de dichtheid van de espresso puck.

En hoe zorg je voor deze dichtheid? Juist, door te tampen.

Je mag tijdens het tampen best wat druk zetten. De meeste barista’s raden aan om een kracht van zo’n 15 a 20 kilogram aan te houden.

Tampermat met een hoek (klein) met een portafilter en RVS tamper

Wat is een espresso shot?

Als je ons koffie recept volgt, heb je aan het eind voor jezelf een dubbele espresso gemaakt. Dat houdt in: twee espresso shots.

Eén espresso shot heeft dus een formaat van 20 ml (de helft van een dubbele espresso).

Enkele espresso gebruik je voor verschillende koffie drankjes. Denk hierbij aan cappuccino of americano.

Als je een enkele espresso wilt maken, gebruik dan wel je dubbele filterbakje. Je kunt je dubbele espresso die je maakt makkelijk van elkaar scheiden. Dan heb je later ook nog wat.

Met welke bonen kun je lekkere espresso maken?

Naast het volgen van een correct espresso recept, is de keuze van bonen ook erg belangrijk voor het espresso maken.

Hieronder een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van koffiebonen:

Versheid

Hoe verser gebrand hoe beter. Staat er geen branddatum op de verpakking? Dan is dit je moeite niet waard.

Smaakprofiel

Niet alle specialty koffiebonen zijn even zuur (al zijn ze wel allemaal een beetje zuur). Ga bij jezelf na wat jouw favoriete smaakprofiel is.

Weet je nog niet wat jouw lievelingssmaken zijn in een espresso? Probeer dan eens een koffiebonen proefpakket om daarachter te komen.

Meer weten? Lees dan ook onze uitleg voor het herkennen van de beste koffiebonen.

Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
0