Wanneer je aan barista tools denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan een koffie tamper. Dat is logisch, want de koffie tamper is een barista tool die in elke horecazaak aanwezig is. Ook in een thuisbarista arsenaal kom je de koffie tamper altijd tegen. Het is dan ook een basis tool die noodzakelijk is voor het zetten van een espresso.
We weten dat het voor beginnende thuisbarista’s moeilijk is om de juiste informatie over tampers te vinden.. Wij krijgen dan ook vaak verschillende vragen over tampers. Wat is een tamper? Welke soorten zijn er? Wat is het juiste gewicht voor een tamper? Hoe moet ik tampen? Welke maat past in mijn portafilter?
Onderstaand ga je het antwoord vinden en meer, zodat jij op basis hiervan beste keuze kunt maken bij het kopen en gebruiken van een koffie tamper.
Heb je nog geen tamper? Bekijk dan vooral ons aanbod, we hebben voor bijna iedere machine de juiste maat in verschillende stijlen! Bij de tampers vindt je ook een maattabel mocht je twijfelen.
Wat is een tamper?
Een tamper gebruik je om gemalen koffie in je portafilter aan te drukken. Hiermee creëer je een samengeperste en gelijkmatig verdeelde ‘puck’ De traditionele tamper bestaat uit twee delen, het handvat en een verzwaarde RVS onderkant. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk, bijvoorbeeld hout, zwart of volledig RVS.
Waarom is tampen nodig?
Allereerst is tampen noodzakelijk om een kleine ruimte tussen de koffiepuck en de zetgroep te vormen. In deze ruimte bouwt het water en de druk zich op om vervolgens onder 9-11 bar door de koffie heen te worden geperst.
De tweede reden voor het tampen is om een compacte puck te maken van de koffie, waardoor water gelijkmatig door de koffie heen stroomt. Doe je dit niet, dan zoekt het water de weg van de minste weerstand en vormt het kleine kanaaltjes door de koffie heen. Dit resulteert in een slappe espresso met een vaak zure smaak. Niet wat je wil dus!
Welke soorten tampers zijn er?
Waarschijnlijk heb je bij de aanschaf van jouw espresso machine een plastic tamper of hele lichte tamper gekregen. Deze tampers voelen (in onze ogen) altijd goedkoop aan en liggen niet prettig in de hand. Tijd om deze tamper te te vervangen dus! Maar welke tampers zijn er precies bij de keuze van een nieuwe?
Traditionele tamper
De traditionele tamper en de palm tamper. Een traditionele tamper is er eentje die je ziet in alle koffiezaakjes die je bezoekt, voor de echte barista beleving is dit dus een goede keuze. Het voordeel van deze tamper is naast de beleving dat je meer invloed hebt op de druk die je zet bij het tampen waardoor hier iets flexibeler mee bent.
Palm tamper
De palm tamper geeft je daarentegen meer zekerheid om recht te tampen en op de druk die je uitoefent op de koffie. Persoonlijk vinden wij dat je inlevert op de echte barista beleving, maar een palm tamper heeft vooral voor startende barista’s veel voordelen. Het grote voordeel van de palm tamper tegenover de traditionele tamper is dat je meer controle en consistentie hebt. De palm tamper is namelijk in hoogte verstelbaar en rust op de rand van je portafilter, net als onze koffieverdeler. Hierdoor tamp je altijd recht en oefen je altijd dezelfde hoeveelheid druk op je puck
Drukgereguleerde tamper
Naast de traditionele tamper zijn er nog vele vormen van koffie tampers. Zo heb je tegenwoordig automatische tampers en drukgereguleerde tampers. Voor thuisbarista’s raden wij bovenstaande tampers aan, omdat je hiervoor de beste prijs en kwaliteit verhouding krijgt.
Wat is het juiste gewicht voor een tamper?
Er wordt veel gesproken over het ideale gewicht. Voor het gewicht is er geen gouden regel, maar persoonlijk vinden wij een zware tamper van meer dan 300gram het prettigst in gebruik. Dit gewicht is met een aluminium tamper niet te bereiken, dus kies altijd voor een tamper met een RVS onderkant.
Alle tampers in ons assortiment hebben bovengenoemde onderkant maar verschillen van handvat en gewicht. Op zoek naar een echte zwarte tamper? Kies dan onze zwaarste volledig RVS tamper. Wil je gaan voor een andere look en een iets lichtere tamper? Kies dan onze houten of zwarte tamper. Dit een een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat natuurlijk het beste past bij jouw machine en keuken!
Hoe gebruik je een tamper?
De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je een tamper moet gebruiken. Eigenlijk heb je maar 3 stappen nodig om je koffie goed te tampen. We starten nadat je de juiste hoeveelheid gemalen koffie in je portafilter hebt.
1. Verdeel de koffie vóór het tampen
Officieel is dit geen onderdeel van het tampen zelf, maar is wel ontzettend belangrijk! Wanneer je koffie niet goed verdeelt is de kans groot dat koffie in het midden compacter is dan aan de zijkanten. En dit wil je voorkomen!
Het doel van tampen is juist om een gelijkmatige extractie te krijgen door de gehele koffiepuck. Zorg daarom je altijd de koffie verdeeld. Wij raden hiervoor twee technieken aan, de ‘klop’ techniek of het gebruik van de koffieverdeler.
De ‘klop’ techniek is perfect voor de beginnende thuisbarista. Klop met de palm van je hand een aantal keer ligt op de zijkant van je portafilter om de koffie zo evenredig mogelijk te verdelen over het filterbakje.
Wil je zeker zijn dat je koffie goed verdeeld is in je portafilter? Dan raden wij het gebruik van de WDT tool en koffieverdeler aan. Ons aanbod koffie verdelers kun je hier vinden.
2. Houd je tamper vast alsof je een deurknop een hand geeft
Houd je portafilter stevig vast en probeer deze zo recht mogelijk te houden. Tamping matten zijn erg handig om je aanrecht en portafilter te beschermen bij het tampen zoals je op de foto kunt zien. Om je te helpen je portafilter goed recht te houden zijn tampingstations ontwikkeld, daar plaats je je portafilter in om deze stabiel te houden.
Barista tip! Pak de tamper vast alsof je een deurknop een hand geeft (zie foto)
3. Zet gelijkmatig druk
Zet nu vooral gelijkmatig druk op de koffie in je portafilter. Gebruik je duim en wijsvinger om te voelen of de tamper waterpas is met de rand van de portafilter.
Let op! De hoeveelheid druk is veel minder belangrijk dan waterpas tampen en je consistentie. Een ongelijke tamp beïnvloedt de smaak van je koffie meer dan de hoeveelheid druk die je uitoefent. Maak je dus niet te druk over hoeveel kilo druk je nu precies gebruikt.
Om zeker te zijn van recht tampen en consistentie raden wij zoals eerder besproken aan een palm tamper. Deze stel je zelf in hoogte in waardoor je zeker weet dat je koffie altijd recht is getampt met dezelfde druk..
Welke tamper past in mijn portafilter?
Tampers kennen verschillende diameters. De standaard maten zijn 51mm, 53mm en 58mm. Het is natuurlijk belangrijk de juiste maat tamper te kiezen.
Raadpleeg voor het aanschaffen van een tamper onze maattabel op de product pagina, zodat je zeker weet de juiste maat te bestellen. Deze maattabel is samengesteld dankzij het contact met onze klanten en wordt continu bijgewerkt.
Conclusie
We hopen dat we al je vragen over tampen hebben kunnen beantwoorden. Zo niet neem dan vooral contact met ons op we helpen je graag verder!
Mocht je op zoek zijn naar een goede tamper dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een uitgebreide selectie van professionele tampers voor thuisbarista’s. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben we voor elke machine de juiste maat.