✓ ma-vr voor 22:00 besteld, vandaag verzonden ✓ Gratis verzending v.a. € 25,- (NL & BE)
Koffie tamper, tamper, koffie tamper, RVS, zilver, vooraanzicht

Alles wat je moet weten over de koffie tamper


Wanneer je aan barista tools denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan een koffie tamper. Dat is logisch, want de koffie tamper is een barista tool die in elke horecazaak aanwezig is. Ook in een thuisbarista arsenaal kom je de koffie tamper altijd tegen. Het is dan ook een basis tool die noodzakelijk is voor het zetten van een espresso.

We weten dat het voor beginnende thuisbarista’s moeilijk is om de juiste informatie over tampers te vinden.. Wij krijgen dan ook vaak verschillende vragen over tampers.  Wat is een tamper? Welke soorten zijn er? Wat is het juiste gewicht voor een tamper? Hoe moet ik tampen? Welke maat past in mijn portafilter?

Onderstaand ga je het antwoord vinden en meer, zodat jij op basis hiervan beste keuze kunt maken bij het kopen en gebruiken van een koffie tamper.

Heb je nog geen tamper? Bekijk dan vooral ons aanbod, we hebben voor bijna iedere machine de juiste maat in verschillende stijlen! Bij de tampers vindt je ook een maattabel mocht je twijfelen.

Wat is een tamper?

Koffie tamper 53mm, tamper, koffie tamper, RVS, hout, vooraanzicht
Bekijk al onze tampers

Een tamper gebruik je om gemalen koffie in je portafilter aan te drukken. Hiermee creëer je een samengeperste en gelijkmatig verdeelde ‘puck’ De traditionele tamper bestaat uit twee delen, het handvat en een verzwaarde RVS onderkant. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk, bijvoorbeeld hout, zwart of volledig RVS.

Waarom is tampen nodig?

Allereerst is tampen noodzakelijk om een kleine ruimte tussen de koffiepuck en de zetgroep te vormen. In deze ruimte bouwt het water en de druk zich op om vervolgens onder 9-11 bar door de koffie heen te worden geperst.

De tweede reden voor het tampen is om een compacte puck te maken van de koffie, waardoor water gelijkmatig door de koffie heen stroomt. Doe je dit niet, dan zoekt het water de weg van de minste weerstand en vormt het kleine kanaaltjes door de koffie heen. Dit resulteert in een slappe espresso met een vaak zure smaak. Niet wat je wil dus!

Welke soorten tampers zijn er?

Waarschijnlijk heb je bij de aanschaf van jouw espresso machine een plastic tamper of hele lichte tamper gekregen. Deze tampers voelen (in onze ogen) altijd goedkoop aan en liggen niet prettig in de hand. Tijd om deze tamper te te vervangen dus! Maar welke tampers zijn er precies bij de keuze van een nieuwe?

Traditionele tamper

De traditionele tamper en de palm tamper. Een traditionele tamper is er eentje die je ziet in alle koffiezaakjes die je bezoekt, voor de echte barista beleving is dit dus een goede keuze. Het voordeel van deze tamper is naast de beleving dat je meer invloed hebt op de druk die je zet bij het tampen waardoor hier iets flexibeler mee bent.

Koffie tamper 53mm, tamper, koffie tamper, RVS, zwart, vooraanzicht
Het gebruik van een traditionele koffie tamper

Palm tamper

De palm tamper geeft je daarentegen meer zekerheid om recht te tampen en op de druk die je uitoefent op de koffie. Persoonlijk vinden wij dat je inlevert op de echte barista beleving, maar een palm tamper heeft vooral voor startende barista’s veel voordelen.  Het grote voordeel van de palm tamper tegenover de traditionele tamper is dat je meer controle en consistentie hebt. De palm tamper is namelijk in hoogte verstelbaar en rust op de rand van je portafilter, net als onze koffieverdeler. Hierdoor tamp je altijd recht en oefen je altijd dezelfde hoeveelheid druk op je puck

platte tamper, zwart, palmtamper
Het gebruik van een palm tamper

Drukgereguleerde tamper

Naast de traditionele tamper zijn er nog vele vormen van koffie tampers. Zo heb je tegenwoordig automatische tampers en drukgereguleerde tampers. Voor thuisbarista’s raden wij bovenstaande tampers aan, omdat je hiervoor de beste prijs en kwaliteit verhouding krijgt.

Wat is het juiste gewicht voor een tamper?

Er wordt veel gesproken over het ideale gewicht. Voor het gewicht is er geen gouden regel, maar persoonlijk vinden wij een zware tamper van meer dan 300gram het prettigst in gebruik. Dit gewicht is met een aluminium tamper niet te bereiken, dus kies altijd voor een tamper met een RVS onderkant.  

Alle tampers in ons assortiment hebben bovengenoemde onderkant maar verschillen van handvat en gewicht. Op zoek naar een echte zwarte tamper? Kies dan onze zwaarste volledig RVS tamper. Wil je gaan voor een andere look en een iets lichtere tamper? Kies dan onze houten of zwarte tamper. Dit een een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat natuurlijk het beste past bij jouw machine en keuken!

Hoe gebruik je een tamper?

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je een tamper moet gebruiken. Eigenlijk heb je maar 3 stappen nodig om je koffie goed te tampen. We starten nadat je de juiste hoeveelheid gemalen koffie in je portafilter hebt.

1. Verdeel de koffie vóór het tampen

Officieel is dit geen onderdeel van het tampen zelf, maar is wel ontzettend belangrijk! Wanneer je koffie niet goed verdeelt is de kans groot dat koffie in het midden compacter is dan aan de zijkanten. En dit wil je voorkomen!

Het doel van tampen is juist om een gelijkmatige extractie te krijgen door de gehele koffiepuck. Zorg daarom je altijd de koffie verdeeld. Wij raden hiervoor twee technieken aan, de ‘klop’ techniek of het gebruik van de koffieverdeler.

De ‘klop’ techniek is perfect voor de beginnende thuisbarista. Klop met de palm van je hand een aantal keer ligt op de zijkant van je portafilter om de koffie zo evenredig mogelijk te verdelen over het filterbakje.

Wil je zeker zijn dat je koffie goed verdeeld is in je portafilter? Dan raden wij het gebruik van de koffieverdeler aan. De diepte van de koffieverdeler bepaal je zelf. Door de koffie verdeler op de portafilter te plaatsen en deze een aantal keer rond te draaien heb je keer op keer de perfecte verdeling.

2. Houd je tamper vast alsof je een deurknop een hand geeft

Houd je portafilter stevig vast en probeer deze zo recht mogelijk te houden. Een tampermat met hoek kan hierbij helpen door de ingebouwde houder waar je de portafilter in kunt leggen bij het tampen.

Barista tip! Pak de tamper vast alsof je een deurknop een hand geeft (zie foto)

Koffie tamper 53mm, tamper, koffie tamper, RVS, hout, vooraanzicht

3. Zet gelijkmatig druk

Zet nu vooral gelijkmatig druk op de koffie in je portafilter. Gebruik je duim en wijsvinger om te voelen of de tamper waterpas is met de rand van de portafilter.

Let op! De hoeveelheid druk is veel minder belangrijk dan waterpas tampen en je consistentie. Een ongelijke tamp beïnvloedt de smaak van je koffie meer dan de hoeveelheid druk die je uitoefent. Maak je dus niet te druk over hoeveel kilo druk je nu precies gebruikt.

Om zeker te zijn van recht tampen en consistentie raden wij zoals eerder besproken aan een palm tamper. Deze stel je zelf in hoogte in waardoor je zeker weet dat je koffie altijd recht is getampt met dezelfde druk..

Welke tamper past in mijn portafilter?

Tampers kennen verschillende diameters. De standaard maten zijn 51mm, 53mm en 58mm. Het is natuurlijk belangrijk de juiste maat tamper te kiezen.

Raadpleeg voor het aanschaffen van een tamper onze maattabel, zodat je zeker weet de juiste maat te bestellen. Deze maattabel is samengesteld dankzij het contact met onze klanten en wordt continu bijgewerkt.   

Conclusie

We hopen dat we al je vragen over tampen hebben kunnen beantwoorden. Zo niet neem dan vooral contact met ons op we helpen je graag verder!

Mocht je op zoek zijn naar een goede tamper dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een uitgebreide selectie van professionele tampers voor thuisbarista’s. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben we voor elke machine de juiste maat.



Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud

Gerelateerde Posts

Aantampen van koffie met tamper rancilio houten handvat

Welke maat tamper?

Je bent er uit, je weet precies wat een goede tamper is voor jou. Maar nu nog de vraag welke maat tamper heb je nodig voor jou espresso machine? Geen

Wat is een goede tamper?

Wanneer je een tamper wilt kopen is het aanbod overweldigend. In deze blog helpen je hierbij door antwoord te geven op de vraag, wat is een goede tamper? Of beter

Waarom moet je koffie aanstampen?

Koffie aanstampen of tampen is een belangrijk onderdeel voor een goede espresso. Je koffie aanstampen doe je om twee redenen die beide de kwaliteit van de extractie en daarmee de

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.






Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?