In deze blog ontdek je wat een cortado precies is, hoe je hem zelf maakt en wat het verschil is met andere koffiespecialiteiten.
Zo bestel je ‘m volgende keer vol overtuiging in je go-to koffiebar.
Wat is een cortado?
Een cortado koffie is een klein koffiedrankje van zo’n 60ml bestaand uit een enkele espresso en een beetje opgeschuimde (plantaardige) melk.
Een cortado komt oorspronkelijk uit Spanje. De naam komt van het Spaanse werkwoord cortar, wat “snijden” betekent. De melk “snijdt” als het ware de espresso, waardoor het de smaak een beetje verzacht.
De melk en de espresso staan in een 1:1 verhouding met elkaar in een cortado. Hierdoor is het een mooi alternatief voor een cappuccino als je van wat sterkers houdt, en van een flat white als je maar 1 espresso wilt.
Je drinkt een cortado in een kleiner kopje dan je voor je cappuccino gewend bent. Wij raden hiervoor een espressokopje aan met een inhoud van 60ml.
Al met al is een cortado een kleiner kopje koffie met minder melk, maar minstens zo lekker.
Cortado maken: in 3 stappen
Ook jij kunt als thuisbarista een heerlijke cortado maken! Het originele recept bestaat uit espresso, melk en een laagje melkschuim.
Een cortado maak je zo:
1. Zet een espresso
Zet een espresso zoals je die gewend bent.
Als basisrecept houden wij altijd het volgende aan: Maal 18 gram gemalen koffie in je filterbakje. Laat de espresso doorlopen tot ongeveer 37 gram in 25-30 seconden.
- Loopt de koffie te snel door? Maal fijner.
- Loopt de koffie te langzaam? Maal grover.
Vergeet niet twee kopjes onder de portafilter te zetten om je dubbele espresso op te splitsen. Je hebt immers maar 1 espresso nodig. Je kunt hiervoor ook een espressokannetje gebruiken.
Meer uitleg nodig? Lees hier alles over espresso maken.
2. Schuim de melk op
Pak het kleinste melkschuimkannetje dat je hebt en schuim je melk op.
Let op dat je voor je cortado koffie de melk niet te veel stretcht. Dat betekent dat je er tijdens het opschuimen niet teveel lucht aan toevoegt.
Zo krijg je een zacht en romig schuim, in plaats van het wat dikkere melkschuim dat je voor een cappuccino nodig hebt.
Meer tips voor melk opschuimen vind je in onze latte art handleiding.
3. Schenk samen
Giet de melk langzaam bij de espresso tot aan de rand van je kopje.
En voila! Zo snel kan je een cortado maken.
Cortado vs cappuccino
Het belangrijkste verschil tussen een cortado en een cappuccino is de hoeveelheid melk.
Een cappuccino bevat meer melk en melkschuim dan een cortado. Het bestaat uit ⅓ espresso, ⅓ melk en ⅓ schuim.
Dit houdt in dat je met de melkschuim erbij een cappuccino 2x zoveel melk bevat als een cortado.
Hierdoor is de smaak van je espresso veel uitgesprokener in een cortado dan in een cappuccino.
Mocht je dus een keer specialty coffee bonen in huis hebben die wegvallen in je cappuccino maar als espresso niet te drinken zijn, kun je ze altijd nog omtoveren tot een cortado.
Qua hoeveelheid espresso en cafeïne zijn een cortado koffie en een cappuccino gelijk aan elkaar.
Cortado vs cappuccino in 1 oogopslag:
Cappuccino |
Hoeveel tov cortado? |
Inhoud |
Meer (180ml) |
Espresso |
Hetzelfde |
Cafeïne |
Hetzelfde |
Melk |
Meer |
Melkschuim |
Meer |
Smaak |
Zachter en milder |
Cortado vs flat white
Qua smaak komt een flat white meer in de buurt bij een cortado dan een cappuccino. Dit komt omdat er dubbel zoveel espresso in een flat white zit.
Je maakt een flat white met een dubbele espresso en 120ml melk.
Een flat white komt oorspronkelijk uit Australië/Nieuw-Zeeland en is een koffie die steeds populairder wordt.
De flat white heeft ⅓ espresso en ⅔ melk met een dun laagje schuim. Als je melk schuimt voor een flat white, wil je ook op zoek naar niet al te stevig microfoam, net als bij een cortado.
Cortado vs flat white uitgelegd:
Flat White |
Hoeveel tov cortado? |
Inhoud |
Meer (180ml) |
Espresso |
Meer |
Cafeïne |
Meer |
Melk |
Meer |
Melkschuim |
Gelijk |
Smaak |
Vergelijkbaar |
Ook leuk om te proberen: maak een flat white met een dubbele ristretto. Dat geeft een zoetere smaak.
Dubbele ristretto: 18 gram koffie, 22-25 seconden, 18 gram vloeibare koffie.
Espresso macchiato vs cortado
Een espresso macchiato lijkt op een cortado, maar in plaats van melk wordt er melkschuim gebruikt om dit koffiedrankje te maken.
Macchiato betekent “bevlekt” in het Italiaans. Je maakt een espresso met slechts een klein “vlekje” melkschuim.
Vind je een espresso te sterk, maar een cortado koffie te melkerig? Dan is de espresso macchiato voor jou de ideale middenweg.
Espresso macchiato vs cortado opgesomd:
Espresso macchiato |
Hoeveel tov cortado? |
Inhoud |
Minder (30ml) |
Espresso |
Gelijk |
Cafeïne |
Gelijk |
Melk |
Minder |
Melkschuim |
Meer |
Smaak |
Intenser, bitterder, sterker |