✓ ma-vr voor 22:00 besteld, vandaag verzonden ✓ Gratis verzending v.a. € 25,- (NL & BE)
Barista kopje - cappuccino - latte art - grijs

Dit is hoe je begint met latte art

Waarschijnlijk heb je al 100 latte art video’s bekeken op instagram en kijk je er naar uit om zelf als latte art artiest aan de slag te gaan. In deze blog geven we je de basiskennis waar op je je latte art skills kunt gaan bouwen. Lees dus snel verder om te lezen over het juiste melkkannetje, de basis voor goed melkschuim (microfoam) en bonus tips van je mede thuisbarista’s.

Een mooie tulp in je cappuccino kunnen maken is het doel van vele thuisbarista’s die een mooie espresso machine hebben aangeschaft. Wanneer je zoekt latte art krijg je een tsunami aan filmpjes, blogs en tips. In deze blog geven we de basis tips die je gaan helpen goed schuim te krijgen waar je verlogens mee kunt gaan experimenteren in je latte art reis.

Met een goed melkkannetje en onze tips ga je in no time van lauwe melk naar het perfecte microfoam voor jouw latte art! Lees dus snel verder.

Latte art in cappuccino kopje
Latte art in cappuccino kopje

Het perfecte melkkannetje voor latte art

Het doel van een melkkan is om het perfecte microfoam te creëren voor de Latte art in jouw cappuccino. Microfoam is wanneer de melk perfect romig en zacht is en de luchtbellen zo klein dat je deze bijna niet meer ziet. Dit is zeker niet eenvoudig te bereiken en vraagt veel oefening.

Wanneer je op zoek bent naar een melkkan, let er dan op dat deze van RVS is. Dit is met name belangrijk voor de temperatuurbeheersing. Een RVS melkkan maakt dat de warmte van de melk snel en goed voelbaar wordt aan de buitenkant van het melkopschuimkannetje.

Veel thuisbarisa’s vragen ons “hoe groot is een melkkannetje voor cappuccino?”, simpel gezegd bieden wij drie maten: 350ml, 500/600ml en 750ml. In termen van aantal cappuccino’s gebruik je de kleinste (350ml) maar voor 1 cappuccino, de middenmaat (500/600ml) voor 2 cappuccino’s en de grootste (750ml) voor 4 cappuccino’s. Voor de gemiddelde thuisbarista is een melkkannetjes set van 350ml en 500/600ml perfect.

De vorm van het kannetje is vooral relevant voor het creëren van latte art. Om het overzichtelijk te houden bieden we de twee meest voorkomende opties aan. De basis ‘essentials’ stijl en de ‘Italiaanse’ stijl. Het ‘essentials’ melkkannetje is perfect voor de beginnende latte artist, wil je echt je latte art naar het volgende niveaus tillen met meer controle en verfijning in je latte art dan is het ‘Italiaanse’ melkkannetje met zijn toegespitste tuit voor jou de beste keuze!

Barista melkopschuimkanset, melkopschuimkanset zwart, melkopschuimkannetje set zwart, melkkannetje set, zilver, latte art
Melkkannetjes voordeel set Italiaanse stijl
(beschikbaar in RVS en zwart)
Barista melkopschuimkanset, melkopschuimkanset zwart, melkopschuimkannetje set zwart, melkkannetje set, zilver, latte art
Melkkannetjes voordeel set essentials
(beschikbaar in RVS en zwart)

Melkopschuimen voor latte art

Het opschuimen van melk is best een uitdaging, voor het perfecte microfoam is veel oefening en perfectie van je techniek noodzakelijk. Je hebt hiervoor natuurlijk een melkkannetje nodig die voldoet aan de basis eisen die hierboven zijn beschreven en een espresso machine met stoompijpje (het liefst van RVS) zodat je ook daadwerkelijk melk kunt gaan opschuimen voor je latte art. Onderstaand geven we je de basis waarmee je de eerste stap kunt maken naar het perfecte microfoam.

Kies de juiste melk voor latte art

Als het doel melk opschuimen is, heb je daarvoor natuurlijk de juiste melk nodig. Bij de keuze voor melk is er eigenlijk één beste keuze en dat is volle koemelk. Doordat deze melk een vrij hoog vet percentage heeft is deze perfect voor microfoam. Daarnaast is volle melk voor beginnende latte art artiesten aan te bevelen omdat deze melk simpelweg wat gemakkelijker op te schuimen is. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor plantaardige alternatieven, dan is de havermelk van Oatly een persoonlijke aanbeveling.

Gebruik de juiste hoeveelheid melk

Je begint altijd met het vullen van het kannetje met melk. Je moet voldoende ruimte overlaten in het melkkannetje voor het opschuimen zelf, vul het melkkannetje daarom tot ongeveer 1 cm onder waar de melktuit begint. Ga op zoek naar de juiste balans voor jou. Je merkt vanzelf wanneer je teveel melk gebruikt en de melkkan overstroomt, maar ook kun je te weinig melk gebruiken dan wordt deze te warm en krijg je geen goede ‘kolk’ in de melk.

Bepaal de positie van de stoompijp

Plaatst de stoompijp via je schenktuit in de melk, het uiteinde van je stoompijpje laat je ongeveer een halve centimeter in de melk zakken. Het voordeel van de schenktuit gebruiken is dat je hierdoor dezelfde positie vast kunt houden en ook keer op keer kunt herhalen voor elke keer het perfecte melkschuim.

Je wilt dat het uiteinde van je stoompijpje niet in het midden van je melkkannetje zit maar aan de zijkant of achterkant. Dit omdat je een kolk moet creëren in het melkkannetje, deze kolk zorgt er voor dat er niet alleen maar lucht in de melk komt maar dat deze lucht ook goed wordt verdeeld in de melk. Dit maakt die romige en zachte structuur waar je naar op zoek bent voor je latte art.

Barista melkopschuimkanset, melkopschuimkanset zwart, melkopschuimkannetje set zwart, melkkannetje set, zwart, latte art
Voorbeeld plaatsen stoompijpje en melk ‘kolk’

Voeg lucht toe aan je melk

Nu je stoompijpje op de juiste plek zit moet je de melk zien kolken en moet je een slurpend, sissend geluid horen. Dit is de ideale situatie en de bevestiging dat lucht op de juiste manier word toegevoegd aan de melk.

Een veel voorkomend signaal dat je stoompijpje niet op de juiste plek zit is een onprettig ‘krijsgeluid’, dan zit je stoompijpje te diep in de melk. Anderzijds kun je ook niet diep genoeg zitten, dan ontstaan er grote bellen terwijl je op zoek bent naar microfoam.

Creëer het juiste melkschuim volume

Hoeveel melkschuim heb je nou nodig? Afhankelijk van je doel kun je de volume van je melkschuim beïnvloeden. Voor een normale cappuccino los van de latte art kun gerust opschuimen tot dat je melk in volume met 50% tot 80% is toegenomen. Wil je de perfecte latte art, dan ga je voor een een toename van 30% tot 40%, dit zodat je schuim niet te dik is voor de details in je latte art.

Ben je op een punt gekomen waar je voldoende volume in je melkschuim hebt zitten? Laat je stoompijpje dan een heel klein beetje dieper in de melkkannetje zakken. Op deze manier stop je met het toevoegen van lucht maar behoud je de kolk die er voor zorgt dat de lucht in de melk wordt opgenomen.

Kom tot de juiste temperatuur

Wanneer stop je met opschuimen? Simpelweg wachten tot de juiste temperatuur, als je gaat zoeken naar de perfecte temperatuur zijn de meningen verdeeld. Maar ergens tussen de 60 en 70 graden Celsius is goed. Nu kun je dat heel exact gaan meten maar op gevoel kom je al een heel eind.

Omdat een melkkannetje van RVS de temperatuur goed voelbaar maakt kun je met je hand aan de onderkant van het melkkannetje de temperatuur controleren. Wanneer de onderkant van het melkkannetje te heet wordt om 2 seconden vast te houden heb je ongeveer de juiste temperatuur bereikt.

Afronden

Nu je melk de juiste temperatuur heeft, zet je de stoom uit. Wanneer je stoompijpje uit de melk is, zet de stoom dan nog even aan om eventuele melkresten te verwijderen. Maak je stoompijpje daarna gelijk even schoon met een barista doekje voordat de melk hier op aankoekt.

Tik je melkkannetje een aantal keer met de boden op je werkoppervlak, dit doe je om de laatste grote luchtbellen te verwijderen die je latte art kunnen verpesten. Draai de melk even rond in het melkkannetje alsof je een glas wijn gaat proeven, dit voegt een mooie glans toe aan je melkschuim.

Schenken

Nu ben je helemaal klaar om je cappuccino te versieren met de mooiste latte art!
Nogmaals, latte art is echt niet eenvoudig evenals het perfecte melkschuim creëren. Het is dus echt een kwestie van heel vaak oefenen.

Tips

Gooi geen melk weg

Heb je teveel melk gebruikt en blijft er wat over in je melkkannetje? Gooi het niet weg maar zet het gewoon in de koelkast. Doordat je een melkkan van RVS gebruikt is deze zo weer afgekoeld en klaar voor je volgende cappuccino.

Oefenen met zeep in plaats van melk

Wil je echt je melk opschuim en latte art skills verbeteren door veel te oefenen, dan is het een beetje zonden om door een paar pakken melk per dag heen te gaan. Daarnaast kun je nooit al deze cappuccino’s drinken. Er zijn veel mensen online die daarom gebruikmaken van water meteen klein beetje zeepsop, dit geeft een verrassend realistische effect en bespaart je een hoop geld. Bekijk bijvoorbeeld deze video.

Conclusie

Met een goed melkkannetje en de bovenstaande stappen ben je af van lauwe melk waar zelfs Picasso niks mee zou kunnen en heb je het perfecte microfoam voor jouw latte art!

Een goede espresso of cappuccino zetten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bij barista-essentials helpen we jou als thuisbarista’s naar de volgende stap door informatie toegankelijk en simpel te maken en je te inspireren met de beste tools en accessoires die je gaan helpen om de volgende stap te nemen.

Mocht je nog op zoek zijn naar een melkkannetje dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een selectief aanbod van de beste RVS melkkannetjes voor thuisbarista’s van ieder niveau. Als je nog vragen hebt, laat het dan vooral weten. We zijn altijd goed te bereiken en bereid je op weg te helpen.



Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud

Gerelateerde Posts

Aantampen van koffie met tamper rancilio houten handvat

Welke maat tamper?

Je bent er uit, je weet precies wat een goede tamper is voor jou. Maar nu nog de vraag welke maat tamper heb je nodig voor jou espresso machine? Geen

Wat is een goede tamper?

Wanneer je een tamper wilt kopen is het aanbod overweldigend. In deze blog helpen je hierbij door antwoord te geven op de vraag, wat is een goede tamper? Of beter

Waarom moet je koffie aanstampen?

Koffie aanstampen of tampen is een belangrijk onderdeel voor een goede espresso. Je koffie aanstampen doe je om twee redenen die beide de kwaliteit van de extractie en daarmee de

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.






Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?