Filter By

Sluiten
Filter By

4 Products

Waarom gebruik je een precisie weegschaal voor koffie?

Een koffie weegschaal gebruik je om inzicht te krijgen in drie cruciale verhoudingen waarmee je de extractie van je espresso kunt gaan controleren en afstellen: de hoeveelheid gemalen koffie die je gebruikt, het gewicht aan espresso en de doorlooptijd. Zonder deze variabele heb je onvoldoende inzicht om je bonenmaler af te stellen en een lekkere espresso te zetten.

Als basis adviseren we om in 25 tot 30 seconden tijd 40 gram dubbele espresso te halen uit 18 gram gemalen bonen. Door de koffie weegschaal krijg je dus het inzicht of je hier bij in de buurt komt of dat je je maalgraad moet gaan aanpassen.

Met de tarra functie in de koffie weegschaal zet je het gewicht naar nul zodat je precies weet hoeveel gemalen koffie je in je portafilter doet. Wil je geknoei en verspilling voorkomen bij het malen gebruik dan een doseerring of een doseerbeker bij single dosing.

Daarnaast heb je de ingebouwde timer van de weegschaal om de exacte doorlooptijd te bepalen. Gaat het te snel dan maal je fijner, gaat het te langzaam dan maal je grover. Zo kun je je machine finetunen en op zoek gaan naar de perfecte verhoudingen voor je smaak.

Zo zie je dat een koffie weegschaal erg noodzakelijk is. Zeker als je een perfecte espresso wil zetten. Doordat alle nodige functies aanwezig zijn in de weegschaal, heb je slechts één apparaat nodig op je werkblad.

Voordelen van een barista weegschaal of espresso weegschaal

In de wereld van thuisbarista’s wordt de koffie weegschaal ook wel eens een barista weegschaal of espresso weegschaal genoemd. Maar in feite hebben ze allemaal dezelfde kenmerken. Deze eigenschappen onderscheiden een keukenweegschaal van de koffie weegschaal:

  • Timer die de extractietijd meet want de duur van het doorlopen heeft invloed op de smaak.
  • Tarra functie zodat je gemakkelijk je koffie kunt afwegen zonder het gewicht van je portafilter of espresso kopjes mee te rekenen.
  • Precisie tot 0.1 gram achter de komma om consistentie te kunnen garanderen.
  • Snelle reactietijd, wat handig is bij het afmeten van je espresso.
  • Klein formaat dat je gemakkelijk onder je machines plaatst.

Het gemak van een koffie weegschaal timer

De koffie weegschaal timer is een belangrijk onderdeel. Hiermee kun je tijdens het maken van je espresso de doorlooptijd meten. Zo weet je precies in hoeveel seconden je hoeveel gram espresso hebt gezet. Je start de timer op het moment dat je de machine start want ook de pre-infusie telt mee.

Onze Smart Koffie Weegschaal heeft zelfs een automatische timer die start wanneer de eerste druppel espresso het kopje raakt. Wil je de pre-infusie toch laten meetellen, start de timer dan handmatig met de knop.

Een espresso shot glas in plaats van koffie weegschalen?

Naast de koffie weegschaal bieden we een espresso shot glas als meetinstrument. Dit is een handige manier om je espresso op te vangen waarbij je de crema van je espresso zichtbaar maakt. Door de maatstreepjes zie je heel snel hoeveel koffie je in je espresso shotglas hebt. Het is echter geen vervanging voor de koffie weegschaal. De timer en precieze metingen heb je nog steeds nodig om je bonenmaler te kunnen afstellen. 

Toch valt er informatie te halen uit je espresso shotglas. Naast het netjes opvangen van je koffie is een espresso shotglas met een dubbele uitloop ook nog eens perfect voor het schenken van een latte macchiato. Dat is toch wel een stuk lastiger met een koffie weegschaal.

Kies altijd een digitale koffie weegschaal

Kies je voor een digitale koffie weegschaal dan kun je rekenen op precieze metingen tot een tiende van een gram. De nauwkeurige sensoren zorgen voor constante resultaten. Daarom dat al onze koffie weegschalen digitaal zijn.

Verder komen deze met extra eigenschappen als een timer en verschillende soort automatisering die het zetproces stroomlijnen. Onze Smart Koffie Weegschaal heeft bijvoorbeeld een speciale espresso modus. Lees waarom koffie wegen belangrijk is.

Onze digitale koffie weegschalen met tarra functie geven je zekerheid en precisie tijdens het afwegen. Bovendien gebruik je de handige timer voor het meten van de doorlooptijd. Of je nu een Delonghi, Sage, ECM, Rancilio of La Marzocco hebt, pak de controle. Verbeter je espresso en geniet keer op keer van de lekkerste koffie.