Filter By

Sluiten
Filter By

18 Products

Welke verschillende soorten portafilters zijn er?

Het woord naked portafilter laat al zien dat er meerdere soorten beschikbaar zijn. Voor lange tijd kon je alleen een gewone filterdrager vinden. Dat is degene waar je een enkele of dubbele uitloop hebt onderaan. Hiermee is het ook het type waar meeste mensen aan denken als ze het woord portafilter horen.

Maar er is dus ook de naakte of bodemloze portafilter. Deze ziet er aan de bovenkant identiek uit, met als grote verschil dat de onderzijde zoek is. Draai je hem om, dan kijk je recht op je filterbakje. Je espresso loopt dus niet eerst door de uitloop, maar rechtstreeks in het kopje eronder. Dit zorgt er voor dat je precies kunt zien hoe je extractie er uit ziet.

Waarom gebruik je een bottomless portafilter?

Heb je al een gewone filterdrager, dan denk je vast of een bottomless portafilter noodzakelijk is. We kunnen je geruststellen, want het is geen vereiste. Wel komt hij met een hele hoop voordelen. Daarom is het zeker interessant om je oude portafilter soms te vervangen met een naked filterdrager. Dit is wat je ervan kunt verwachten:

 • Goed voor analyse van je extractie, want je ziet hoe het water doorloopt. 
 • Tot 50% meer crema wat de smaak van je espresso aanzienlijk bevorderd.
  • Crema is het laagje ‘schuim’ dat voor een mooie afwerking zorgt. Daarnaast geeft het een vollere smaak en langere nasmaak.
 • Fijn in onderhoud omdat je geen last hebt van resten onderin in de portafilter, een naked portafilter is eenvoudiger schoon te houden.
 • Ziet er onweerstaanbaar uit zoals je op Instagram vaak ziet, als een stroom van ogenschijnlijk warme honing valt de espresso in je kopje.

Bodemloze filterdrager problemen en oplossingen

Je kunt de bodemloze filterdrager gebruiken om fouten in je techniek op te sporen. Afhankelijk van het probleem dat je tegenkomt, hebben we een oplossing voor je.

Het kan zijn dat de koffie spettert wanneer die door de filter geperst wordt. Dit komt door channeling, een gevreesd probleem van elke thuisbarista. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zorg dat je vers gebrande bonen gebruikt en je de gemalen koffie goed verdeeld voor dat je deze gaat tampen. 

Loopt je koffie te snel of te traag door? Dat heeft niets te maken met de naked portafilter of het filterbakje. Je zult je koffie fijner moeten malen om de doorlooptijd te verlengen. Deze kun je gemakkelijk timen met een digitale koffie weegschaal. Wij raden aan om met 18.5 gram koffie in zo’n 25 tot 30 seconden 40 gram espresso te maken.

Een extra tip is om de extractie te filmen. Dit maakt de analyse van je werk gemakkelijker. Bovendien kun je de opname delen met je vrienden en familie.

Kies de juiste maat naked portafilter

Voor je een naked portafilter koopt, moet je letten op de juiste maat. Niet elke espresso machine werkt met dezelfde grootte van filterhouder. Je kunt onze maattabel raadplegen om te kijken welke grootte je nodig hebt voor je apparaat. Dit is alvast een kort overzicht van de verschillende maten met populaire merken.

 • Portafilter 51 mm: Ideaal voor de Delonghi Dedica, DeLonghi La Specialista en meer, zoals machines van Smeg.
 • Portafilter 54 mm: Past op de 54mm koffiemachines zoals de Sage Barista Express, Sage Barista Touch, Sage Bambino Plus, Solis Grind & Infuse Pro, Solis Barista Pro en meer.
 • Portafilter 58 mm: Perfect geschikt voor alle E61 apparaten, zoals ECM, Rancilio, Rocket, VBM enzovoort.
 • Portafilter 58 mm (sage): Perfect geschikt voor de Sage Dual Boiler, Sage Oracle Touch, Sage the Oracle, Solis Gran Gusto, Breville Oracle (Touch).
 • Portafilter 58 mm (Gaggia): Perfect geschikt voor Gaggia Classic en de Gaggia Classic Pro.

Daarnaast is het super professioneel om je portafilter aan de muur te hangen. Dit doe je gemakkelijk met de wandhouders van Barista-Essentials. We hebben een aparte houder voor 51 mm en 58 mm.