Filter By

Sluiten
Filter By

8 Products

Nut van een espresso portafilter

De espresso portafilter is een noodzakelijk onderdeel van je espressomachine. Andere namen die je kunt tegenkomen, zijn filterhouder of filterdrager. Het is dus het deel van een espresso machine wat letterlijk het filterbakje draagt. Hier wordt uiteraard de koffie gemaakt. Al onze portafilters komen standaard met een non-pressurized 18 gram filterbakje. Dit is meteen een verbetering is van de pressurized bakjes die met veel van de machines komen. Zo kun je echt werken aan een betere extractie.

Het hete water wordt er door de gemalen koffie geperst om een authentieke espresso te maken. Het is de combinatie van goed getampte koffie, een filter met kleine perforaties en hoge druk dat met het water je espresso maakt. Zorg dus dat je naast je portafilter en filterbakje ook een goede tamper hebt.

Daarnaast kun je je portafilter een mooie plaats geven in je keuken. Hang hem op met een portafilter wandhouder. Je hebt hem zo steeds bij de hand en het ziet er bovendien erg professioneel uit. Zeker fijn voor elke thuisbarista.

Naked portafilter of gewone barista portafilter kopen?

De naked portafilter is tegenwoordig echt een hype. Dus vraag je jezelf waarschijnlijk af wat de verschillen zijn met een gewone portafilter. De naked portafilter wordt ook wel eens open of bodemloze filterhouder genoemd. Je ziet dus letterlijk de onderkant van je filter wanneer je een heerlijke espresso zet.

In plaats van een dubbele uitloop aan je portafilter stroomt de koffie als gouden schuim in je kop. Je kunt alvast even opzoeken op instagram hoe bevredigend dit eruit ziet. Uit de manier dat je espresso doorloopt, valt veel te leren. Zo is het een handige tip voor analyse om fouten in je methode te ontdekken.

De gewone portafilter heeft echter één groot voordeel. Dankzij de dubbele uitloop kun je twee kopjes tegelijk zetten. Dit verhoogt de efficiëntie voor thuisbarista’s die graag meerdere mensen tegelijkertijd bedienen.

Je filterdrager kan lang mee

Omdat we de hoogste kwaliteit nastreven, hebben we alleen RVS portafilters in ons aanbod. Roestvrij staal is duurbaarder dan verchroomd messing en zul je niet snel breken of beschadigen. Daarnaast kun je kiezen uit een houten of zwart handvat.

Wil je zo lang mogelijk espresso maken van de beste kwaliteit? Zorg dan dat je je machine en alle onderdelen goed onderhoudt. Het klinkt vast erg tijdrovend, toch is het dit niet. Een van de beste tips is om na elke gebruik je portafilter door te spoelen ende  filter even uit te vegen met een barista doekje of te spoelen. Zonder koffieresten in de zetgroep, zal elk kopje weer vers smaken.

Toch zal je portafilter net als andere tools na verloop van tijd verslijten. Koop een nieuwe zodat alle onderdelen van topkwaliteit zijn. Ook geef je er je machine een frisse uitstraling mee.

Portafilters voor jouw machine

Afhankelijk van je espresso machine zul je een andere maat van portafilter nodig hebben. In onze maattabel vind je welke grootte je nodig hebt. Om je ook hier alvast te helpen, zijn dit de meest voorkomende maten en op welke apparaten ze passen:

  • Portafilter 51 mm: Ideaal voor de Delonghi Dedica en meer, zoals machines van Smeg. NIET geschikt voor de La Specialista.
  • Portafilter 54 mm: Past op de 54mm koffiemachines zoals de Sage Barista Express, Sage Barista Touch, Sage Bambino Plus, Solis Grind & Infuse Pro, Solis Barista Pro en meer.
  • Portafilter 58 mm: Perfect geschikt voor alle E61 apparaten, zoals ECM, Rancilio, Rocket, VBM enzovoort.

Controleer altijd onze maattabel of jouw specifieke model espresso machine geschikt is, of neem contact op bij twijfel.