Filter By

Sluiten
Filter By

21 Products

Het belang van de koffie tamper

De koffie tamper gebruik je om een compacte koffiepuck te creëren nadat je de gemalen koffie goed hebt verdeeld in je portafilter. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Allereerst creëren je door druk uit te oefenen op de koffie een samengeperste ‘puck’ waar het water zich gelijkmatig doorheen kan bewegen voor de extractie. Als dit niet gebeurt, zoekt het water de weg van de minste weerstand en ontstaan er kanaaltjes in de koffie (ook wel bekend als channeling. Dit resulteert in een slappe en vaak zure espresso.

Ten tweede is tampen belangrijk omdat dit ruimte maakt tussen de koffie en de zetgroep van je espresso machine. Deze ruimte gebruikt je machine om met water de juiste druk op te bouwen om vervolgens onder 9-11 bar door de koffie heen te persen.

En klassieke barista tamper of toch een palm tamper?

Traditionele tampers die we allemaal herkennen als typische barista tamper hebben een handvat en een zware metalen onderkant. Het design is bekend, ligt fijn in de hand en de zware onderkant helpt je om gelijkmatig en recht te tampen. Deze tampers geven je de volledige controle en het echte barista gevoel. Echter is tampen een kunst, consistent goed tampen vraagt wat oefening.

Minder bekend is de palm tamper, hierbij kun je zelf de gewenste diepte en daarmee druk bepalen. Het voordeel is dat je altijd gegarandeerd waterpas kunt tampen en consistent dezelfde druk gebruikt. Wil je consistentie en controle, kies dan voor de palm tamper. Ook wanneer recht tampen of de juiste druk zetten wegens fysieke beperkingen lastig is, dan is de palm tamper perfect.

Is een espresso tamper echt nodig?

Ja je je hebt echt een tamper nodig bij het zetten van espresso. Het tampen is noodzakelijk omdat het de weerstand bepaalt waarmee het water door de gemalen koffie heen stroomt. Door de koffie gelijkmatig aan te drukken met een tamper, wordt de extractie van de koffie beter gereguleerd en krijgt de espresso een meer gebalanceerde smaak. Zonder gebruik te maken van een tamper zal je espresso machine geen druk kunnen opbouwen en gaat het water veel te snel door je koffie. 

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor bij het tampen die vaak worden gekocht samen met de tamper. Een tamper mat wordt eigenlijk altijd gebruikt bij het tampen om beschadigingen aan je aanrecht en tools te voorkomen. Een tamper station maakt het consistent en evenredig tampen makkelijker, hier plaats je je portafilter in zodat deze in een stabiele positie is tijdens het tampen.

Een tamper voor elke machine

We hebben tampers beschikbaar voor een hele lijst aan machines, bekijk vooral onze maattabel op de product pagina om er achter te komen welke maat bij jouw koffiemachine past. Maar om je een beeld te geven hebben we tampers in de maten 51mm, 53.3mm, 58mm en 58.5mm.

51mm tampers zijn perfect voor veel Delonghi machines zoals de Delonghi Dedica.

53.3mm tampers zijn geschikt voor veel Sage, Solis en Breville espresso machines zoals de Barista Express. Deze machines hebben een 54mm portafilter waar 53.3mm perfect op aansluit, weer nét beter dan 53mm.

De 58mm is met name geschikt voor Quick Mill machines met drie vleugels (de 820, 835, 3000 etc.) maar ook de Ascaso Steel Duo PID.

58.5mm is de perfecte fit voor alle E61 machines, denk aan ECM, Bezzera, Gaggia, La Marzocco, Rancilio, Rocket en meer.