Is elke espresso een verrassing? De ene keer perfect, de andere keer een zure bak? Dan gaat deze blog je helpen!
Toen ik (Jasper) als thuisbarista begon, had ik nooit gedacht dat ik bij elke espresso een koffie weegschaal zou gebruiken.
Maar al snel liep ik tegen problemen aan; elke espresso was een verrassing. Maar hoe krijg ik nou gewoon consistent lekkere koffie thuis?
Met dank aan Hugo ontdekte ik het nut en de waarde van een koffieweegschaal.
In deze blog deel ik deze informatie met je! Waarom je koffie wilt wegen, hoe je dit doet voor consistent lekkere espresso thuis, en waar je op moet letten bij het kopen van een koffie weegschaal.
Ready? Let’s go!
Waarom zou je je koffie wegen?
Het antwoord is simpel: om je bonenmaler goed af te stellen. Zonder koffie te wegen en te timen, is het onmogelijk om te weten of je extractie klopt.
Factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur, de versheid van je bonen en of je wisselt tussen enkele of dubbele espresso’s, hebben invloed op hoeveel koffie je maalt. Zelfs als je altijd voor hetzelfde aantal seconden maalt heeft dit dus invloed op de smaak van je koffie!
De enige manier om consistentie en controle te krijgen over de smaak van je espresso is door je koffie te wegen. Zo kun je je bonenmaler aanpassen. Dit is niet moeilijk! Er zijn drie variabelen die je moet kennen voordat je begint.
De drie variabelen van espresso
Een basis recept voor espresso bestaat uit drie variabelen:
- Gemalen koffie
- Doorlooptijd
- Hoeveelheid espresso
Elke keer als je een espresso zet, gebruik je je koffie weegschaal om te wegen hoeveel koffie je hebt gemalen. Vervolgens meet je hoelang het duurt om de gewenste hoeveelheid espresso te extraheren.
Met deze informatie zet je consistent lekkere espresso. Verandert één van deze variabelen? Pas dan de maalgraad van je bonenmaler aan. Hoe je dat doet? Lees verder!
Een koffie weegschaal gebruiken
Nu je weet waar je op moet letten, is het gebruik van je weegschaal simpel. Wij adviseren om altijd een dubbele espresso te zetten, omdat het makkelijker is om de extractie goed te krijgen. Bovendien verspilt wisselen tussen enkel en dubbel vaak koffie door het opnieuw afstellen van de maler.
Het basis recept dat wij adviseren voor de drie variabelen is:
- 18 gram gemalen koffie
- Doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden
- 36 gram espresso in je espresso kopje binnen de doorlooptijd
Hoe ziet dit zetproces er dan uit in de parktijk? We splitsen het op in drie stappen:
1. Gemalen koffie wegen
- Zet je koffie weegschaal aan.
- Plaats je portafilter op de weegschaal.
- Gebruik de tare-functie om het gewicht op 0 te zetten.
- Maal je koffie en weeg tot je het gewenste gewicht hebt bereikt (Gebruik een doseerring om geknoei te voorkomen!).
Verdeel de koffie goed met een WDT-tool en/of koffieverdeler en tamp stevig.
2. Doorlooptijd en output meten
- Plaats je portafilter in je espresso machine.
- Zet de weegschaal met koffie kopjes onder het portafilter.
- Gebruik weer de tare-functie om het gewicht op 0 te zetten.
- Start je espresso machine én de timer op de weegschaal.
- Laat je espresso lopen tot je het gewenste gewicht in je kopje hebt en stop de timer.
3. Analyseren en bonenmaler afstellen
Volg het basis recept en pas je maalgraad aan.
Heb je 36 gram espresso in meer dan 30 seconden? Maal dan een standje grover.
Heb je 36 gram in minder dan 25 seconden? Maal dan een standje fijner.
Heb je dit onder controle heb je een goede basis en kun je gaan experimenteren met andere verhoudingen en op basis van smaak jouw perfecte recept te maken!
Must have functies van een koffie weegschaal
Een koffie weegschaal heeft vier unieke functies tegenover een gewone keukenweegschaal. Deze functies zorgen er voor dat je gemakkelijk alles kunt meten wat nodig is bij het zetten van espresso.
Een koffie weegschaal:
- Kan wegen met 0.1 gram precisie
- Heeft een ingebouwde timer
- Heeft een tare functie
- Is spatwater dicht
Wil je een koffie weegschaal kopen zorg er dan voor dat er minimaal aan deze eisen wordt voldaan! Daarnaast zijn er ook mini weegschalen en koffie weegschalen met automatische timer beschikbaar maar met een basis weegschaal kun je eigenlijk alles.
Tools gebruikt in deze blog:
Check onze shop voor alle tools die je nodig hebt om aan de slag te gaan! 💪☕
-
Cappuccino kopje – Half Glazed€14,95
-
Koffie weegschaal met Auto Timer€44,95
-
Koffie weegschaal met timer€29,95
-
Mini koffie weegschaal€44,95
-
Naked portafilter€39,95 – €49,95
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op! En ben je nog op zoek naar een koffie weegschaal? Bekijk ons assortiment en start met het verbeteren van je espresso skills vandaag nog!