✓ ma-vr voor 22:00 besteld, vandaag verzonden ✓ Gratis verzending v.a. € 25,- (NL & BE)
Barista weegschaal, koffie weegschaal, ingebouwde timer, touchscreen, 0.1g precisie

Waarom moet je koffie wegen?

Koffie wegen!? Als beginnend thuisbarista was het voor mij ondenkbaar, waarom zou je dat doen. Inmiddels sta ik elke dag met mijn koffie weegschaal klaar om mijn volgende espresso te maken. Je koffie wegen is namelijk de enige manier om controle te krijgen over je zetproces en extractie.

Hier lees je wat een koffie weegschaal precies is, wat je koffie wegen je gaat opleveren en hoe je in de praktijk je weegschaal kunt gebruikt om je espresso te verbeteren. We focussen in deze blog dus op het gebruik in combinatie met een espresso machine.

Wat maakt een weegschaal, een koffie weegschaal?

Er zijn vier functionaliteiten die een koffie weegschaal onderscheiden van een normale weegschaal. Een koffie weegschaal doet namelijk meer dan alleen je koffie wegen. Wanneer je een espresso gaat zetten zijn er drie onderdelen waarvoor je de weegschaal gaat gebruiken.

  1. Je gemalen koffie wegen
  2. De doorlooptijd van je espresso timen
  3. De output (in gram) dat in je espresso kopje terecht komt wegen

Een koffie weegschaal moet deze drie taken kunnen uitvoeren en daarvoor zijn vier functionaliteiten noodzakelijk. De weegschaal moet groot genoeg zijn voor jouw portafilter, spatwaterdicht, tot 0.1gram precisie kunnen wegen en een espresso timer hebben. Wanneer je op zoek bent naar de beste koffie weegschaal let dan dus op deze vier functionaliteiten.

Wat zijn de voordelen van je koffie wegen

Nu je bekend bent met de drie onderdelen waarvoor je de weegschaal gebruikt begint het misschien al te dagen waarom iedere barista op het internet dit zo belangrijk vindt. Het gebruik van een koffie weegschaal geeft je namelijk consistentie en controle, beide gaan er voor zorgen dat je steeds meer grip krijgt op de kwaliteit en smaak van je espresso.

Consistentie

Iedere koffieliefhebber houdt van consistentie. Weet je nog die ene keer dat je een perfecte espresso had gezet, maar vervolgens deze extractie niet meer kunt reproduceren? Dat is precies de reden om de drie eerder genoemde variabelen te meten. Wanneer je precies weet hoeveel gram koffie je hebt gebruikt, hoeveel gram espresso in je kopje terecht is gekomen en in hoeveel tijd. Kun je dit gaan reproduceren.

Controle

Soms kan het zijn dat je ondanks dat je precies het juiste gewicht aan gemalen koffie gebruikt in je portafilter en toch andere resultaten krijgt in doorlooptijd en/of gewicht in je kopje. Dat kan aan een aantal zaken liggen, bijvoorbeeld omdat je van koffie bonen bent gewisseld of je bonen zijn ouder of juist verser. Daarnaast zijn er natuurlijk ook zaken als tampen en je koffie verdelen, doe jij dit consistent?
Dankzij de koffie weegschaal krijg je hier inzicht in en kun je naar deze verschillende aspecten van je zetproces gaan kijken en hoe je die kunt verbeteren. Een palm tamper of een koffie verdeler helpt bijvoorbeeld weer om keer op keer op precies dezelfde manier te verdelen en tampen.

Hoe gebruik je een koffie weegschaal

Nu je snapt op welke drie variabelen je moet letten om consistent een lekkere espresso te kunnen zetten, is het gebruik van de weegschaal eigenlijk heel eenvoudig. We hebben het opgesplitst in drie onderdelen, je koffie wegen, doorlooptijd en output, analyseren en aanpassen.

1. Je gemalen koffie wegen

  1. Zet je koffie weegschaal aan
  2. Plaats je portafilter op de weegschaal
  3. Gebruik de “tare” functie om het gewicht op 0 te zetten
  4. Maal de koffie en weeg tot je het gewenste gewicht hebt bereikt
    (om koffie verspilling te voorkomen kun je een doseerring gebruiken)
  5. Nu kun je de koffie goed verdelen en aantampen.

2. Doorlooptijd en output meten

  1. Plaats je portafilter in je espresso machine
  2. Plaats de koffie weegschaal met kopjes of shotglaasjes hier onder
  3. Gebruik de “tare” functie om het gewicht op 0 te zetten
  4. Start je espresso machine en de timer op de weegschaal
  5. Laat je espresso lopen tot je het gewenste gewicht in je kopje hebt
  6. Stop dan je espresso machine én je timer

3. Analyseren en aanpassingen

Als basis geven we altijd het advies 18/19 gram in, ± 25 sec doorlooptijd, 40 gram uit. Dit is een mooie richtlijn voor een dubbele espresso. Duurde het te lang? Dan kun je wellicht wat grover malen. Juist te kort? Maal dan je koffie wat fijner. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak, ga aan de hand van deze variabele op zoek naar welke metingen voor jou het beste resultaat opleveren!

Onze specialty coffee komt altijd met een zetadvies om thuisbarista’s hierbij te helpen, maar een goede tip is om bij je koffie branderij na te vragen wat zij adviseren. Deze afstelling kan namelijk verschillen met type boon en branding.

Veel koffie plezier en neem bij vragen vooral contact met ons op!

Ben je nog op zoek naar een koffie weegschaal?
Onze weegschaal is de beste koop volgens baristaworden.nl!

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud

Gerelateerde Posts

Aantampen van koffie met tamper rancilio houten handvat

Welke maat tamper?

Je bent er uit, je weet precies wat een goede tamper is voor jou. Maar nu nog de vraag welke maat tamper heb je nodig voor jou espresso machine? Geen

Wat is een goede tamper?

Wanneer je een tamper wilt kopen is het aanbod overweldigend. In deze blog helpen je hierbij door antwoord te geven op de vraag, wat is een goede tamper? Of beter

Waarom moet je koffie aanstampen?

Koffie aanstampen of tampen is een belangrijk onderdeel voor een goede espresso. Je koffie aanstampen doe je om twee redenen die beide de kwaliteit van de extractie en daarmee de

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.






Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?