Sage Barista Express/Pro instellen: Zo doe je dat

Sage Barista Express/Pro instellen: Zo doe je dat

Met een Sage Barista Express en een beetje oefenen zet je thuis een heerlijke en gebalanceerde espresso.

Hieronder vertellen we hoe een Sage Barista Express instellen werkt, of je nou net je machine uit het plastic haalt of alleen een snelle opfrisser nodig hebt.

Sage Barista Express instellen

Als je Sage Barista Express goed ingesteld is, komt er een mooie, stroperige espresso uit. En je proeft dat de zure en bittere smaken goed met elkaar in balans zijn.

Je Sage Barista Express instellen doe je zo:

1. Zet je machine aan, vul je hopper met koffiebonen en je watertank met water.

Let op dat je ook een waterfilter gebruikt om je machine te beschermen tegen kalkaanslag

2. Zet het enkelwandige, 18gram filterbakje in je portafilter. Voor het instellen van je Sage Barista Express gaan we namelijk meten hoe lang de doorloop van een dubbele espresso duurt.

Voor het instellen van je Sage Barista Express mik je op de volgende verhoudingen: 18,5 gram gemalen koffie in, 40 gram vloeibare espresso uit in 25 – 30 seconden.

3. Weeg 18,5 gram gemalen koffie af met je koffie weegschaal. Dit kun je doen door eerst je portafilter te taren op je weegschaal, of met een doseerbeker.

4. Doorloop je puck prep met een tamper en koffie verdeler.

5. Klem je portafilter in je machine, zet je barista kopje op je weegschaal en tare opnieuw.

6. Druk op de knop voor een dubbele espresso (de meest rechtse knop) en zet ook de stopwatch van je weegschaal aan. Dit kun je ook met je telefoon timen, natuurlijk.

7. Druk nog een keer op de dubbele espresso knop wanneer je 36 gram koffie in je kopje hebt.

Met de druppels die er na het indrukken nog uitkomen, zit je waarschijnlijk rond de 40 gram espresso.

8. Lees de tijd af waarin je de 36 gram koffie kreeg. Dit is je doorlooptijd. Zit je tussen de 25 en 30 seconden, dan is je Sage Barista Express goed ingesteld, geniet van de koffie!

9. Zit je onder de 25 seconden, dan zijn je bonen te grof gemalen en zal je koffie zuur smaken.

Stel de maler van je  Sage Barista Express fijner af. Dit doe je met het wieltje aan de linkerkant van je machine. Draai het wiel van je af richting slower extraction.

10. Zit je boven de 30 seconden, dan zijn je bonen te fijn gemalen. Je koffie smaakt dan te bitter. Stel je Sage Barista Expres grover af (wiel naar je toe richting faster extraction).

Het kan zijn dat je koffie wel binnen 25-30 seconden is doorgelopen maar nog steeds niet lekker smaakt. Check daarom altijd het zetadvies van je specialty koffiebonen en experimenteer zelf met doseringen en doorlooptijden. Zo kom je er snel genoeg achter wat je smaakvoorkeuren zijn.

Sage Barista Pro instellen

Een Sage Barista Pro instellen doe je eigenlijk op dezelfde manier als een Sage Barista Express.

Met een Barista Pro is het net wat makkelijker, omdat de machine zelf de doorlooptijd voor je bijhoudt op het schermpje. Dat scheelt gehaast knopjes indrukken op je koffie weegschaal.

Volg het stappenplan hierboven om je Sage Barista Pro in te stellen, en mik op de volgende verhoudingen: 18,5 gram in, 40 gram uit in 25 – 30 seconden.

Het afstellen van je Sage Barista Pro doe je met de draaiknop aan de linkerkant van je machine. Als je eraan draait zie je op het scherm de grind size veranderen.

Zo stel je de maalstand van je Sage Barista Pro in:

-            Te langzaam doorgelopen. Stel je maalgraad grover in. Dit doe je door met de draaiknop de grind size een groter getal te maken.

-            Te snel doorgelopen. Stel de maalgraad fijner in door de grind size een kleiner getal te maken.

Let op: Tel je pre-infusie mee bij je doorloop. De eerste 5 seconden druppelt je Sage Barista Pro wat water op je koffiepuck, maar zie je nog geen koffie uit je portafilter lopen. Tel deze tijd wel mee met de doorloop, zoals je Sage Barista Pro zelf ook doet.

Ook handig om te weten voor Sage Barista Express instellen

Een lekkere espresso hangt van een hoop verschillende dingen af. Als je alle basics al doorlopen hebt, kun je met deze variabelen spelen om je koffie verder te verfijnen:

Sage Barista Express temperatuur instellen

Een ideale espresso zet je met water van tussen de 90 °C en 96 °C, al hangt het ook af van de bonen die je gebruikt en wat voor machine je hebt.

Als je lichter gebrande bonen (light tot medium roast) hebt, is het het zeker waard om de temperatuur van je Sage Barista Express wat hoger in te stellen.

De temperatuur van je Sage Barista Express instellen doe je zo:

1.       Druk de PROGRAMME knop in en houd ingedrukt.

2.       Druk de POWER knop in. Als het goed is hoor je een piep van de machine.

3.       Druk binnen 5 seconden op de POWER of de PROGRAMME knop. Je machine piept nu 2 keer.

4.       Druk op PROGRAMME. Je kunt nu de standaard temperatuur van het water uit je machine instellen.

5.       Temperatuur Hoger: Druk op de 1-kops knop om de temperatuur met 1 °C te verhogen, en op de 2-kops knop om ‘m met 2 °C te verhogen.

6.       Temperatuur Lager: Druk op FILTER SIZE om te temperatuur met 1 °C te verlagen en op POWER om ‘m met 2 °C te verlagen.

Ook is het belangrijk om vers en kalkvrij water te gebruiken. Lees hier meer over het ontkalken van je Sage espressomachine.

Wanneer moet je je Sage Barista Express opnieuw instellen?

Het instellen van je Sage doe je elke keer als je een nieuwe zak bonen openmaakt of van bonen wisselt.

Ook als je altijd dezelfde bonen gebruikt, zul je merken dat je versere bonen een andere maalstand nodig hebben. Bij elke nieuwe zak kun je voor de zekerheid de maler van je Sage Barista Express wat grover instellen.

Naarmate je bonen ouder worden, moet je ze steeds een tikje fijner moeten om de juiste doorlooptijd te houden.

Je Sage Barista Express instellen is dus een doorlopend proces wat eigenlijk bij elke espresso wat aandacht vraagt.

Goed ingestelde Sage Barista Express herkennen

Naast de doorlooptijd en een goeie smaak herken je aan deze eigenschappen (een espresso uit) een goed afgestelde machine:

Koffie begint door te lopen na 4 – 7 seconden

✓ Stropige textuur, doet denken aan warme honing

Goudbruine crema met een mousse textuur

Donkerbruine espresso

Geen natte espressopuck bij het uitkloppen