Filter By

Sluiten
Filter By

7 Products

Het belang van je zetgroep reinigen

Bij het koffiezetten komt je douchescherm direct in contact met de koffie uit je filterbakje. Zo blijven er na elke extractie overgebleven koffieresten kleven aan het douchescherm. Deze koffieresten kunnen snel aankoeken door de hoge temperatuur.

Dit beïnvloed niet alleen de smaak van je koffie maar kan ook de rubberen ring beschadigen waardoor je portafilter minder goed aansluit. Het is daarom van belang je zetgroep goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. 

Gebruik van een zetgroep borstel

Om je zetgroep te reinigen en te onderhouden, is een borstel essentieel. Hiermee haal je eenvoudig de koffieresten weg waardoor deze de smaak van je espresso niet beïnvloeden. 

Bij het koffiezetten komt je douchescherm direct in contact met de koffie uit je filterbakje. Zo blijven er na elke extractie overgebleven koffieresten kleven zowel aan het scherm als de rubberen zetgroep ring. Door de hitte drogen deze direct op. Het is dus belangrijk om de resten direct weg te halen waarvoor je de zetgroep borstel gebruikt en onze barista doekjes.

Zetgroep reinigen met een blindfilter

De eerste stap van goed onderhoud is het dagelijks of wekelijks reinigen van je zetgroep met de borstel. Als tweede stap wordt geadviseerd elke week te blindfilteren met water en om de 3 maanden maanden te blindfilteren met reinigingsmiddel.

Hiervoor gebruik je een speciale gesloten blindfilter om hardnekkige resten en ander vuil los te maken in de binnenkant van de zetgroep. Voeg tijdens het blindfilteren een portie cafiza of reinigingstablet toe om de binnenkant van de portafilter en zetgroep echt goed te reinigen. 

Lees ook ons artikel over het onderhoud van je espresso machine.

Is de zetgroep reinigen voor iedere machine belangrijk?

Jazeker, elke espressomachine met een portafilter heeft een zetgroep en daarom komt het aankoeken van koffieresten bij elke machine voor. Het maakt dus niet uit of je een espressomachine hebt met een E61 zetgroep, of gebruik maakt van een Sage, Solis, Breville of De’Longhi espressomachine.

Let wel op dat niet iedere machine gebruik maakt van een blindfilter, lees dus goed de instructies die bij je machine geleverd worden over de reiniging.