affogato-koffie-dessert-ijs-lepel-zomer
affogato-koffie-dessert-ijs-lepel-zomer
Affogato recept: Zo maak je een heerlijk zomers koffie-dessert

Ben je op zoek naar een simpel, maar indrukwekkend zomers dessert? Dan is een affogato precies wat je nodig hebt.

Deze Italiaanse klassieker combineert het beste van twee werelden: romig vanille-ijs en heerlijke espresso. In deze blog leer je alles over het maken van de zogenoemde affogato al café.

Affogato ingrediënten

Voor een klassieke affogato koffie heb je maar drie dingen nodig:

Affogato recept

Dit affogato recept is super makkelijk om te maken. Volg de stappen hieronder:

1.Schep één of twee bollen vanille-ijs in een gekoeld glas of kommetje.

Ook slim om het kommetje met ijs daarna weer in de koelkast te zetten terwijl je je koffie maakt.

2.Zet een verse espresso of ristretto.

Wij raden altijd een ristretto aan, omdat deze vaak een wat zoetere smaak en een fijne, stroperige textuur heeft. Deze komt nét wat beter tot z’n recht als affogato dan een espresso.

3.Giet de hete espresso langzaam over het ijs.

Handig als je hiervoor een espresso kannetje kunt gebruiken! Zo kun je mooi en gecontroleerd schenken.

4.Voeg eventueel een klein snufje zeezout toe.

Niet verplicht, maar wel aan te raden als je dit nog nooit geprobeerd hebt. Het snufje zout zorgt namelijk dat de smaken van je affogato nog beter naar voren komen.

Voilà! Geniet van je heerlijk zomerse koffie-dessert!

Veelgestelde vragen over affogato

Hieronder lees je meer over de herkomst van de affogato en mogelijke variaties op het standaard affogato recept.

Wat is een affogato?

Affogato komt van het Italiaanse woord voor “verdronken”. Een perfecte naam voor dit dessert waarbij vanille-ijs letterlijk verdrinkt in hete koffie. 

Hoe eet je een affogato?

Affogato eet je met een lepeltje, direct nadat je de koffie over het ijs hebt gegoten. Zo krijg je elke hap zowel warm als koud, met de volle smaak van espresso en de romigheid van het ijs. 

Tip: roer niet te veel, zo behoud je de mooie laagjes.

Wat voor koffie gebruik je voor affogato?

Voor een echte affogato koffie gebruik je een espresso of ristretto. Een dubbel shot espresso kan de smaak van het ijs overheersen. 

Een goede tip is om één shot te splitsen over twee porties, of gebruik een ristretto voor een sterk, stroperig resultaat. De combinatie van geconcentreerde koffie met het smeltende ijs maakt dit dessert zo bijzonder.

Lees hier meer over het verschil tussen ristretto en espresso.

Moet ik per sé vanille ijs gebruiken?

Het klassieke affogato recept is met vanille ijs. Maar laat je hierdoor niet beperken! 

Zelf heb ik wel eens met pistache-ijs of chai-ijs een lekkere affogato gemaakt. Dus laat je creativiteit de vrije loop.

Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
0