Een espresso martini is heerlijk op een terras maar natuurlijk nog beter als je hem thuis lekker zelf maakt.
Met dit espresso martini recept blaas jij je feestbezoek weg (en heb je een geweldige reden om ’s avonds je espressomachine nog een keertje aan te slingeren).
Inhoudsopgave
Ingrediënten espresso martini
Ingrediënten voor 1 espresso martini:
- 36g espresso (dubbel shot)
- 30 ml wodka
- 15 ml chocoladelikeur
- 15ml suikersiroop (lees hieronder hoe je dat maakt)
- snufje zeezout
- 3 losse koffiebonen (als garnering)
Benodigdheden voor espresso martini maken:
- IJsklontjes
- Cocktailshaker
- Zeefje
- Weegschaal of barmaatje
- Espresso martini glas
De suikersiroop maak je eenvoudig zelf. Kook kort een 1:1 mengsel van suiker en water. Als het is afgekoeld kun je het meteen gebruiken in het espresso martini recept.
Espresso martini recept
Espresso martini recept: zo maak je hem zelf thuis:
1. Maak een dubbele espresso zoals je gewend bent.
2. Doe een hand vol ijs in de cocktailshaker.
3. Doe er de espresso, wodka, likeur en suikersiroop bij.
3. Vergeet de snuf zeezout niet.
4. Schud de cocktailshaker flink, zodat alles koud wordt en er een schuimlaag ontstaat.
5. Schenk het drankje door een zeef in je glas. Je hoort nu bovenaan een mooie schuimlaag te hebben.
6. Garneer met de drie espressoboontjes
7. Proost!
Espresso martini recept variaties
Je kunt naar smaak variëren op de verhoudingen in ons espresso martini recept. Probeer bijvoorbeeld eens wat meer of minder espresso te gebruiken, of wissel van likeur of koffiebonen.
Andere variaties zijn het omwisselen van chocoladelikeur met koffielikeur en het omwisselen van wodka met Cointreau.
Als laatst zweren sommige mensen bij het garneren van hun espresso martini met wat citroenrasp. Ook leuk om eens te proberen.
Tips voor espresso martini maken
Hieronder een paar tips om je espresso martini nóg lekkerder te maken:
1. Koel je glas
Door je espresso martini glazen van tevoren in de koelkast te zetten, hou je je drankje extra lang koud.
Als je je glas 10 minuten voor het maken van je espresso martini in de koelkast zet, is hij genoeg afgekoeld wanneer je ‘m wilt gaan serveren.
2. Gebruik verse espresso
Hoe verser de espresso, hoe beter de uitkomt van je espresso martini recept.
Als je wilt kun je de espresso na het zetten even laten afkoelen, maar overdrijf het niet. Als je voldoende ijsklontjes gebruikt tijdens het shaken, zal de boel niet snel opwarmen.
Veelgestelde vragen
In dit recept heb ik gekozen voor chocoladelikeur, omdat ik de focus wilde leggen op de verse en goed gezette espresso
Vaak kan koffielikeur de espresso totaal overstemmen, en dat is in dit geval zonde! Chocoladelikeur laat de espresso juist beter tot zijn recht komen (zeker in combi met onze Brazil bonen) en voegt iets romigs toe, zonder overheersend te zijn.
Een standaard Espresso Martini-glas is een martiniglas met een inhoud van 150–200 ml, meestal rond de 175 ml. Dat biedt genoeg ruimte voor de cocktail (ca. 90–120 ml) én het schuim. Klassiek gezien is het glas is V-vormig. De Espresso Martini serveer je zonder ijs!
Mocht je een groter glas gebruiken en je echt de espresso martini tot het randje willen vullen, dan kun je de hoeveelheden natuurlijk aanpassen, zolang je maar de verhouding zoals in het recept houdt.
Tijdens het shaken van je espresso martini komt er lucht in het drankje. Dit is wat zorgt voor de schuimlaag.
Mis je de schuimlaag? Dan heb je waarschijnlijk niet lang genoeg of niet hard genoeg geshaket.
Gek genoeg telt een espresso martini niet echt als martini, omdat er geen gin of vermouth in zit.
Over de drie boontjes bovenop de espresso martini wordt gezegd dat ze symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk.
Dit komt voort uit de Italiaanse gewoonte om drie koffieboontjes op een sambuca te serveren. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor een mooi contrast bovenop de schuimlaag en kun je ook meteen checken of het schuim stevig genoeg is.