Een beetje thuisbarista weet hoe je een goede espresso zet. Maar het lijkt wel alsof, meteen als daar achter komt, iemand begint over ristretto. Wat is dat nou weer?
In deze blog leggen we je het verschil uit tussen ristretto vs espresso en lungo. Zo sta jij niet meer voor onaangename verassingen
Inhoudsopgave
Ristretto vs espresso
Ristretto en espresso zijn beide koffiedrankjes die je met je espressomachine kunt maken. Het verschil zit ‘m in de gebruikte verhoudingen en de uiteindelijke smaak.
Een ristretto is tot 2x zo geconcentreerd als een espresso. Dat houdt in dat je met dezelfde hoeveelheid gemalen koffiebonen, de helft minder vloeibare koffie terugkrijgt.
Een espresso zet je met een verhouding van 1:2 maling tot koffie. Als je 18 gram maling afweegt, wil je daar dus 36 gram vloeibare espresso voor terug.
Lees hier meer over het maken van een espresso.
Een ristretto heeft een verhouding van 1:1. Je krijgt dus voor je 18 gram verse koffiebonen maar 18 gram (of 18 milliliter) koffie terug.
Mocht je je nog afvragen wat er sterker is: ristretto of espresso: dat is ristretto. Deze supergeconcentreerde koffie geeft een sterke smaak en een lekkere kick.
Ristretto: 18 gram in, 18gram uit, 25-30 seconden doorlooptijd
Wat is ristretto?
Ristretto is Italiaans voor ‘beperkt’ of ‘ingeperkt.’ Je kunt het zien als een verkleinde espresso.
Voor een ristretto raden we onze espresso kopjes aan. Deze hebben met een inhoud van 60ml genoeg ruimte voor je koffie.
Ristretto heeft een unieke smaak en body die je goed kunt herkennen als je weet waar je op moet letten:
Smaak. Vaak zoeter en minder bitter. De smaken zijn vaak ook intenser dan bij een espresso omdat ristretto zo geconcentreerd is.
Body. Ristretto is stroperiger en dikker dan espresso.
Een ristretto maak je door 18 gram gemalen koffie in 25-30 te seconden om te toveren tot 18 gram koffie. Let op: hiervoor moet je je bonen dus fijner malen dan je voor je espresso doet.
Thuis een ristretto maken van je bonen in plaats van een espresso is een leuk experiment! Je leert erdoor meer over je eigen smaakvoorkeur en de bonen.
Lungo vs espresso
Naast ristretto en espresso heb je nóg een zwarte koffiesoort die je met je espressomachine maakt: een caffe lungo.
Lungo zit op het andere uiterste van hoeveel koffie er uiteindelijk in je kopje belandt: je zet een lungo namelijk met een stuk meer water.
De langere extractietijd van een lungo zorgt ervoor dat er meer smaken uit de maling worden gehaald. Hierdoor is een lungo vaak ook wat bitterder dan een espresso.
Om te zorgen dat je je lungo niet al te bitter wordt, moet je je bonen voor deze koffiesoort wat grover malen dan je gewend bent voor je espresso.
Lungo: 18 gram in, 54 gram uit, 45-50 seconden doorlooptijd
Wat is lungo koffie?
Je raadt het al: Lungo betekent in het Italiaans lang. Dit heeft natuurlijk te maken met de langere doorlooptijd en de grotere hoeveelheid koffie die in je barista kopje hebt.
Voor lungo raden we dan ook altijd onze cappuccino kopjes aan met een inhoud van 180ml.
Om de caffe lungo te maken die perfect is afgestemd op jouw smaakvoorkeur, is het belangrijk om wat te experimenteren met je bonen, je maling en je doorlooptijd. Zo kom je er snel achter welke smaken in jouw caffe lungo de hoofd- en bijrollen moeten spelen.
Verschil lungo en americano
Een lungo lijkt op het eerste gezicht best op een americano. Toch verschillen ze zowel qua smaak als qua bereiding.
Waar je een lungo zo uit je espressomachine tovert, heeft een americano nog een ander ingrediënt. Americano bevat namelijk 1 deel espresso en 2 delen heet water.
Hierdoor smaakt een americano over het algemeen milder dan een lungo. Ook heeft het als voordeel dat je er niet je bonenmaler voor hoeft af te stellen,omdat je gewoon een espresso maakt.
Tip: iced americano’s zijn ook erg lekker.
Ristretto vs espresso vs lungo in 1 overzicht
In het overzicht hieronder zie je precies wat de verschillen zijn tussen ristretto vs espresso vs lungo, qua verhoudingen en doorlooptijd.
Let wel: in dit overzicht gaan we uit van dubbele shots, waarmee je dus een 18 gram filterbakje gebruikt.
| Ristretto | Espresso | Lungo |
Verhouding | 1:1 | 1:2 | 1:3 |
Gram in | 18 | 18 | 18 |
Gram uit | 18 | 36 | 54 |
Doorlooptijd (sec) | 25-30 | 25-30 | 45-50 |
Wanneer drink je ristretto, espresso of lungo?
Nu zul je denken: Leuk, al die manieren om van je bonen een zwarte koffie te maken, maar wanneer drink je nou een ristretto vs espresso of een lungo?
Over het algemeen kun je een ristretto overwegen in al je koffiedrankjes met melk, denk cappuccino, flat white of cortado. Vooral als je houdt van een koffie waarin de espresso nog lekker aanwezig is, kun je een ristretto overwegen.
Er is één koffiecreatie waarbij we wel altijd een ristretto adviseren, en dat is een affogato. De stroperige textuur en zoetere smaak komen namelijk met een bolletje ijs enorm goed tot hun recht.
Maar uiteindelijk is het allemaal een kwestie van je persoonlijke smaak. Dus experimenteer erop los en laat je espressomachine lekker brommen.