Filter By

Sluiten
Filter By

12 Products

Waarom een espresso bakje 

Om espresso te zetten, is een filterbakje of espresso bakje essentieel. Een goed bakje is cruciaal voor je espresso want hier vindt de extractie plaats wanneer het hete water door de koffie wordt geperst. Een goed filterbakje is non-pressurized en heeft een goede verdeling van gaatjes waardoor je de perfecte extractie en de lekkerste espresso kunt drinken.

Pressurized vs non-pressurized filterbak

Veel espresso machines komen standaard met een pressurized filterbakje. Je herkent ze aan de dubbele wand met een enkel gaatje onderaan. Dit type filterbakje is fijn voor beginnende barista’s omdat er eigenlijk altijd wel iets wat op koffie lijkt uit komt. De druk wordt namelijk opgebouwd door het bakje en niet de koffie.

Een pressurized filterbakje gebruik je voornamelijk met grover gemalen koffie. Daarom kun je alle soorten (voor)gemalen koffie van de supermarkt gebruiken. Daarnaast kunnen ze inconsistenties compenseren tijdens de extractie. Maar dit alles gaat ten koste van de kwaliteit en vooral smaak! Gebruik je dus goede bonen of wil je een lekkere espresso thuis, gebruik je deze pressurized bakjes niet.

Een non-pressurized filterbakje is beter wanneer je streeft naar een lekkere espresso. Met een enkele wand zie je meteen alle gaatjes in de onderkant van de portafilter. De druk moet je nu opbouwen met de koffie zelf, daardoor vraagt het iets meer kennis. Gebruik goede koffie, de juiste verhouding en verdeel & tamp deze goed. Op deze manier krijg je ook thuis de lekkerste espresso.

Een blindfilter voor reiniging

Naast de 18 gram filterbakjes hebben we ook een blindfilter. Deze kun je gebruiken om je espresso machine te onderhouden. Door regelmatig te blindfilteren verwijder je hardnekkige resten om de zetgroep schoon te houden. De zetgroep is één van de belangrijkste onderdelen van espressomachines, dus goed om schoon te houten. 

Voor een thuisbarista raden we aan om één keer per week dit proces te doorlopen. Daarnaast is het best als je dit om de drie maanden eens doet met een reinigingsmiddel zoals cafiza of reinigingstabletten.

Diverse maten koffie filterbakje kopen

Net als veel andere accessoires van je thuisbarista set-up komen ook filterbakjes in verschillende maten. In onze maattabel kun je terugvinden welke afmeting je moet kopen. Als richtlijn zijn dit enkele belangrijke maten, merken en machines:

  • Filterbakje 51 mm: Past op portafilters voor verschillende De’Longhi en Gastroback apparaten.
  • Filterbakje 53 mm: Geschikt voor de meeste 54 mm Sage, Solis, Breville en Gastroback modellen.
  • Filterbakje 58 mm: Werkt met E61 zetgroepen zoals ECM, Rocket, Rancilio, Bezzera en Gaggia.