Wat is een tamper en waarom is het zo belangrijk?
Een espresso tamper gebruik je om een compacte puck te creëren van je gemalen koffie. Maar waarom is dat zo belangrijk?
Een samengeperste puck creëert druk in je filterbakje. Dit zorgt samen met het water voor de extractie van je koffie tot een espresso.
Als je je puck niet met een tamper aandrukt, zoekt het water de weg van de minste weerstand en ontstaan er kanaaltjes in de koffie (ook wel channeling). Dit zorgt ervoor dat er teveel zure smaken in je espresso terechtkomen.
Ten tweede zorgt tampen voor ruimte tussen je puck en je zetgroep. Deze ruimte heeft je machine nodig om de juiste druk op te bouwen (tussen de 9 en 11 bar).
Wanneer een vlakke of een bolle tamper gebruiken?
Traditionele barista tampers hebben een handvat en een zware metalen onderkant. Deze tampers zijn ontworpen om goed in de hand te liggen, en de zware onderkant helpt bij het recht en consistent tempen.
Vaak hebben ze een gebolde bovenkant waar je op een fijne manier je handpalm overheen kan leggen tijdens het tampen.
Minder bekend is de palm tamper. Deze is vlak aan de bovenkant en de diepte van het tamp-vlak is vaak afstelbaar. Het voordeel van een palm tamper is dat je altijd recht tampt omdat je randen van de palm tamper rusten op de randen van je portafilter.
Wij verkopen naast traditionele tampers ook een tamper-en-verdeler combinatie. Deze bevat zowel een palm tamper als een koffieverdeler.
Een koffieverdeler helpt je voor het tampen je gemalen bonen recht in je filterbakje te leggen. Daar wordt tampen nóg makkelijker van. En met onze 2-in-1 tool bespaar je ook nog ruimte in je koffiecorner.
Let hierop bij het kopen van een nieuwe tamper
Bij de meeste espressomachines krijg je natuurlijk gewoon een tamper, anders kun je moeilijk een lekkere koffie zetten.
Alleen verschilt de kwaliteit van deze tamper nogal, afhankelijk van welke machine je koopt (looking at you, Sage en DeLonghi).
Sommige tampers zijn volledig gemaakt van plastic en zonder gebolde bovenkant. Hierdoor tamp je makkelijk scheef of met te weinig druk.
Als je bij jouw machine een matige tamper gekregen hebt en op zoek wil naar een upgrade, is het belangrijk om op deze dingen te letten:
Tamper maten
Niet elke portafilter is even groot, dus let goed op dat je de juiste maat tamper kiest.
Bij de meeste DeLonghi machines kun je een 51mm tamper gebruiken. Sage tampers zijn vaak een maatje groter: 54mm. Voor Sage machines, waaronder de Sage Barista Pro, verkopen wij tampers van 53,3mm. Deze passen perfect in je 54mm portafilter. Lees hier meer over ons aanbod Sage barista tools.
Machines met een E61 zetgroep hebben ook een standaard maat: 58mm. Denk hierbij aan de wat duurdere machines, bijvoorbeeld van Rocket, Rancilio, Bezzera, of La Marzocco.
Voor deze machines verkopen wij tampers en andere barista tools in de maat 58,5mm. Deze hebben we nét een tikje groter ontworpen zodat ze perfect passen in je E61 portafilter (die eerder 58,5 mm in diameter is in plaats van 58).
Als uitzondering hierop heb je de machines van Quick Mill. Daar zijn de portafilter wél echt 58mm, en kun je dus beter onze tamper 58mm gebruiken.
Niet helemaal zeker welke tamper maat je bij jouw machine nodig hebt? Navigeer dan snel naar onze maattabel voor het antwoord.
Materiaal en grip van de tamper
Zoals we als zeiden hoort een tamper goed in de hand te liggen en van stevig materiaal gemaakt te zijn. Hieronder leggen we je uit hoe je een espresso tamper van goede kwaliteit herkent.
Ten eerste raden we je altijd aan een tamper te gebruiken die je goed kunt vasthouden. Een goede grip helpt je namelijk recht en consistent tampen.
Je hoort je koffie tamper vast te houden alsof je een deurknop vastpakt. Dat houdt dus in dat je de gebolde bovenkant tegen je handpalm aan zet.
Vervolgens zet je je duim en wijsvinger tegen de randen van de tamper en het filterbakje. Zo kun je tijdens checken of je recht tampt.
Qua materiaal wil je dat eigenlijk altijd dat het tamp vlak gemaakt is van een metaal, zoals RVS. Dit maakt dat hij tegen een stootje kan en makkelijk schoon te maken is.
Zijn tampers van metaal of hout beter?
Houten en metalen tampers kunnen allebei goed zijn. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af welke voor jou het fijnst is.
Wij verkopen handvaten gemaakt van kunststof, solide RVS en rozenhout. Deze materialen hebben een aantal voordelen ten opzichte van elkaar:
Rozenhout | RVS | Kunststof | |
Verzwaard | ✓ | ||
Makkelijk schoonmaken | ✓ | ✓ | |
Uniek | ✓ |
Hoeveel druk moet je uitoefenen bij tamping?
De meeste barista’s raden je aan om tijdens het tampen een druk te zetten van tussen de 5 kilo en de 20 kilo.
Je kunt het beste tampen door zijwaarts bij je portafilter te staan, en je elleboog 90 graden gedraaid te hebben. Doe dit een paar keer, en je zult steeds beter herkennen hoe hard je moet tampen voor een mooie koffiepuck.
Lees hier al onze tips om beter te tampen.
Welke tamper past bij mijn espressomachine?
We hebben tampers beschikbaar voor een hele lijst aan machines. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 51mm (DeLonghi), 53.3mm (Sage), 58mm (Quick Mill) en 58.5mm (E61).
Onze 51mm espresso tampers zijn perfect voor veel DeLonghi machines zoals de DeLonghi Dedica.
De 53.3mm tampers zijn geschikt voor veel Sage, Solis en Breville espresso machines zoals de Barista Express en de Sage Barista Pro. Deze machines hebben een 54mm portafilter waar 53.3mm perfect op aansluit.
De 58mm tamper is met name geschikt voor Quick Mill machines met drie vleugels (de 820, 835, 3000 etc.) maar ook de Ascaso Steel Duo PID.
58,5mm is de perfecte fit voor alle E61 machines, denk aan ECM, Bezzera, Gaggia, La Marzocco, Rancilio, Rocket en meer.
Kan ik een tamper gebruiken op elke portafilter?
Niet elke tamper past op elke portafilter, omdat niet elke machine dezelfde maat portafilter heeft. De maat van je tamper hangt dus volledig af van welke machine er in jouw koffiehoek staat.
Zoals we al uitlegden hebben wij 4 maten tampers, deze zijn geschikt voor:
- 51mm: DeLonghi
- 53,3mm: Sage, Solis & Breville
- 58mm: Quick Mill
- 58,5mm: E61