Latte Macchiato: Zo maak je thuis de lekkerste Latte Macchiato!


Wat is een latte macchiato? Een Latte Macchiato betekent vrij vertaald “melk bevlekt met koffie”. Je kunt het zien als een omgekeerde cappuccino: je begint met de melk en voegt daar de espresso aan toe. Dit creëert de mooie driedeling in latte macchiato glazen van melk, espresso en schuim. In dit koffierecept hebben we al onze kennis en ervaring verwerkt, waardoor zelf latte macchiato maken heel simpel wordt.

Zo maak je een latte macchiato

Stap 1: Gebruik een groot melkkannetje en vul deze tot net onder waar het schenktuitje begint (ongeveer halverwege), zodat je ongeveer 200/250 ml melk hebt, genoeg om een groot glas te vullen met ruimte voor het schuim.

Stap 2: Schuim de melk op met je stoompijpje. Voor een Latte Macchiato wil je een dikke, stevige schuimlaag, anders dan je misschien gewend bent voor latte art. Er mogen dus grotere luchtbellen in zitten. Voeg dus juist veel lucht toe aan het melkschuim voor een mooie, stevige schuimlaag. Zo komt straks de driedeling van melk, espresso en schuim het beste naar voren.

Stap 3: Schenk de melk in een latte macchiato glas naar keuze en laat deze staan. In de tijd dat we de espresso maken, zal de melk en schuimlaag van elkaar scheiden. Voor het mooiste effect kies je een hoog, dun glas van ongeveer 300 ml.

Stap 4: Maak je espresso. Zelf gebruiken wij altijd een dubbele espresso (+/- 38ml), zodat de smaak van de espresso meer naar voren komt. Gebruik een espresso kannetje of maatbeker met tuit om je espresso op te vangen. Dit maakt stap 4 een stuk makkelijker.

Stap 5: Met het espresso kannetje op een shot glas met tuit schenk je nu langzaam de espresso in je latte macchiato glas. Doordat de melk kouder is, zou je espresso mooi tussen de melk en je schuimlaag moeten komen. Krijg je dit niet voor elkaar? Voeg dan een klein beetje heet water toe aan je espresso. Hierdoor is je espresso naast warmer ook dunner, waardoor je zeker weet dat het boven de melk komt te liggen.

Latte Macchiato FAQ

Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?
Een cappuccino heeft een andere verhouding tussen melk, espresso en schuim dan een latte macchiato. Bij een cappuccino wordt de espresso eerst in het kopje geschonken en daarna de gestoomde melk, gevolgd door een toplaag van melkschuim. Bij een latte macchiato begint men met de melk, waar later de espresso aan wordt toegevoegd, waardoor de lagen van melk, espresso en schuim ontstaan.

Wat is het verschil tussen latte en latte macchiato?
Het belangrijkste verschil tussen een latte en een latte macchiato ligt in de verhoudingen van melk en koffie. Bij een latte macchiato ligt de focus meer op de melk, terwijl bij een latte de espresso meer op de voorgrond staat. Ook worden ze op verschillende manieren geserveerd: een latte macchiato heeft duidelijke lagen van melk, espresso en schuim, terwijl een latte meer gemengd is.

Hoeveel calorieën in een latte macchiato?
Dit hangt natuurlijk af van de melk die je gebruikt. Een latte macchiato gemaakt met volle melk bevat ongeveer 125 kcal wanneer je 200 ml melk gebruikt. Bekijk de kcal per 100 ml van jouw favoriete melk en verdubbel deze om de calorieën van jouw latte macchiato te berekenen.

Wat is de beste melk voor latte macchiato?
Net als bij alle koffierecepten met melk is volle melk de beste keuze. Dit geeft je de beste romige smaak en stevig melkschuim en is de melk die traditioneel wordt gebruikt wanneer je een latte macchiato bestelt. Uiteraard kun je dit vervangen door minder calorierijke of diervriendelijke alternatieven die je ook een heerlijke latte macchiato geven.

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?