Lukt het niet om recht te tampen? Of heb je last van zure espresso? Bij deze problemen kan een WDT-tool je helpen. Tussen de gemalen koffie in jouw filterbakje zitten vaak wat klonten. Dit komt door het samenpakken van de fijne koffie. Voordat je verder gaat in het proces van espresso zetten, verwijder je de klontjes met een WDT-tool. Waarom en hoe je dat doet, lees je in deze blog!
Benieuwd naar onze WDT-Tool? Die kun je hier bekijken!
Wat is een WDT-tool?
WDT-tool staat voor Weiss Distribution Technique-tool. Het is een barista tool die is gebaseerd op de techniek van meneer Weiss. Wat de tool doet? De gemalen koffie in jouw filterbakje losmaken om zodoende de klontjes te verwijderen. Als je daadwerkelijk de espresso gaat zetten, wil je namelijk dat het water gelijkmatig door de koffie heen kan lopen. Als er klontjes in de gemalen koffie zitten, kan het water op de ene plek sneller door de koffie lopen dan op de andere plek. Daardoor neemt het water niet overal dezelfde hoeveelheid aroma’s uit de koffie op of met andere woorden; de extractie is niet overal gelijk. Dit zorgt voor disbalans in de smaak van jouw espresso. Neem daarom de tijd om jouw koffie goed voor te bereiden door klontjes te verwijderen met een WDT-tool.
Een WDT-tool bestaat uit een aantal pinnen waarmee je de koffie losroert. De pinnen van een Barista-Essentials WDT-tool zijn wat dikker zodat je geen risico loopt om in je vinger te prikken. De WDT-tool is gemaakt van aluminium in plaats van veel voorkomende plastic varianten. De combinatie van het lichte, stevige materiaal en de stevige pinnen met een diameter van 0,4 mm maakt de WDT-tool erg fijn in gebruik. Je zet hem gemakkelijk neer dus je hoeft niet bang te zijn dat de tool ergens heen rolt.
Waarom gebruik je een WDT-tool?
Het gebruiken van een WDT-tool is van belang voor de extractie. Klontjes in jouw koffie zorgen er namelijk voor dat het water niet evenredig kan doorlopen. We noemen dit ook wel channeling: het water kan niet overal bij komen waardoor de extractie uit balans raakt. Je espresso gaat dan zuur smaken. Voor een gebalanceerde espresso is het belangrijk om de gemalen koffie in jouw portafilter goed voor te bereiden op het daadwerkelijk zetten van de espresso. Hierbij gebruik je een WDT-tool voor het losmaken van de klonten. Nadat je de samengepakte koffie hebt losgemaakt met de WDT-tool, gebruik je een koffieverdeler. Deze tools volgen elkaar op, maar doen echt verschillende dingen voor jouw espresso. Een WDT-tool roert de gemalen koffie tot diep in het filterbakje los, zodat er geen klonten meer in zitten. Daarna gebruik je de koffieverdeler om de bovenste laag van de koffie helemaal vlak en recht te maken zodat je daarna kunt gaan tampen. Beide tools dragen bij aan een evenredige doorloop van water tijdens het espresso zetten.
Hoe gebruik je een WDT-tool?
- Gebruik een doseerring om de koffie netjes in je filterbakje te krijgen.
- Laat de doseerring op de portafilter liggen en roer de gemalen koffie in je filterbakje als het ware los met de WDT-tool. Je maakt hierbij ronddraaiende bewegingen van beneden naar boven.
- Gebruik een koffieverdeler om een egaal oppervlak te creëren van de bovenste laag koffie.
- Druk de koffie aan met een tamper. Gebruik een palm tamper als je het lastig vindt om telkens dezelfde kracht te leveren. Deze tool maakt het makkelijk om waterpas én consistent te tampen.
- Tijd om espresso te zetten!
Tips & tricks voor de WDT-tool
👉🏻Gebruik een doseerring bij het malen van je koffiebonen en laat deze op de portafilter voor het gebruiken van de WDT-tool. Zo zorg je dat alle gemalen koffie netjes in het filterbakje blijft!
👉🏻 Door de WDT-tool te combineren met een koffieverdeler en een palm tamper voorkom je channeling zo veel mogelijk.
👉🏻 De WDT-tool van Barista-Essentials heeft vier pinnen. Dat zijn er precies genoeg om alle koffie in jouw filterbakje goed los te maken zonder de gemalen koffie te veel te verplaatsen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang onze gratis thuisbarista handleiding!
Alles wat je nodig hebt om thuis een lekkere espresso te zetten.
Schoonmaak & onderhoud van de WDT-tool
De WDT-tool komt alleen in aanraking met gemalen koffie waardoor er weinig schoonmaakwerk bij komt kijken. Na gebruik neem je deze barista essential eenvoudig af met een barista doekje en zet je hem weer op je tampermat tot een volgend gebruik.
Heb je nog geen WDT-Tool?
Een WDT-tool is een kleine accessoire die het zetproces van jouw espresso in een handomdraai nog beter maakt. Door de gemalen koffie los te roeren met dit accessoire verklein je de kans op channeling. Dankzij het design hoef je niet bang te zijn dat je met de WDT-tool in je vinger prikt. Het materiaal maakt de tool stevig zonder hem onnodig zwaar te maken. Simpel en handzaam met een groot effect: de perfecte toevoeging aan jouw koffiehoek.