Het kan soms moeilijk zijn om erachter te komen waarom je koffie zuur smaakt. Maar ongeacht de reden kan een zure bak je koffiemoment flink verpesten.
Wij helpen je verder op weg. Hieronder vertellen we je hoe je ervoor zorgt dat je koffie niet te zuur,niet te bitter, maar perfect in balans is.
Inhoudsopgave
Samengevat: Zure koffie kan te maken hebben met je maalgraad, je verhoudingen of je puck prep. Verderop lees je hoe je de oorzaak van jouw zure koffie herkent.
Koffie zuur? Zo los je het op
In een goede espresso zijn de zure en bittere smaken van de boon in balans. Wanneer je koffie te zuur smaakt, is deze balans dus zoek.
Is je koffie zuur? Probeer dan dit:
1. Check je verhoudingen
Als eerste is het belangrijk dat je je maalgraad checkt, wanneer je merkt dat je koffie te zuur smaakt. De maalgraad bepaalt namelijk hoe grof je bonenmaling is en hoe snel het water er dus doorheen loopt.
Om je maalgraad bij te stellen is het handig dat je het basisrecept voor een gebalanceerde espresso kent: 18 gram koffie in, 36 gram espresso uit in 25-30 seconden.
Als je koffie zuur is, betekent het dat het water te snel door je puck gegaan is. Je komt dan bijvoorbeeld uit op 45 gram espresso in 25 seconden, of 36 gram in 18 seconden.
Wanneer dit gebeurt, heb je te maken met onderextractie.
Om zure koffie op te lossen maak je de maalgraad fijner. Hierdoor verhoog je de dichtheid van de koffie in je puck en loopt het water er langzamer doorheen.
Maak je maalgraad fijner tot je de correcte verhouding hebt. Op deze manier kun je je koffie minder zuur proberen te maken.
Meet weten? Lees hier meer over het correct afstellen van je bonenmaler.
2. Controleer je puck prep
Zure koffie kan ook het resultaat zijn van channeling. Dat houdt in dat het water niet evenredig door je puck vloeit.
Wat er dan gebeurt, is dat het water zich door sommige stukken van je puck te snel beweegt en te veel zure smaken met zich meeneemt.
Channeling los je op door je puck prep stap voor stap na te lopen. Tamp je bijvoorbeeld wel recht en verdeel je je koffie voor het tampen?
Een perfecte espresso puck bestand tegen channeling is:
- Goed verdeeld over je filterbakje
- Zonder klontjes
- Recht getamp
Om channeling te voorkomen kun je verschillende tools gebruiken, van een tamper tot een koffieverdeler of een WDT-tool om de klontjes uit je espressomaling te roeren.
Als je er écht niet uitkomt, kun je een naked portafilter proberen. Hiermee zie je namelijk meteen hoe de espresso uit je filterbakje stroomt. Als channeling je probleem is, zie je dat snel met een naked portafilter.
Dit zijn de makkelijkste aanpassingen voor wanneer je koffie zuur smaakt.
In het kort: Als je koffie zuur is, is vaak je doorlooptijd te kort of je extractie niet gelijk. Maal je bonen fijner en zorg dat je de maling goed verdeelt en recht tampt.
Koffie bitter? Doe dit
De tegenhanger van zure koffie is bittere koffie. Het is het resultaat van overextractie.
Het water loopt dan te langzaam door je koffiepuck heen. Hierdoor komen te veel bittere smaken los uit je maling.
Koffie die te bitter is los je op door je maler grover in te stellen. Hierdoor verlaag je de dichtheid en versnel je de waterstroom door je puck.
Pas je maling aan tot je de correcte verhouding gevonden hebt: 18 gram maling geeft 36 gram espresso in 25-30 seconden.
Ook kan het bij bittere koffie het geval zijn dat je water te heet is. Als je doorlooptijd klopt en je koffie is nog steeds bitter, probeer dan de temperatuur wat te verlagen.
In het kort: Als je koffie bitter is, is je maling te fijn en je doorlooptijd te lang.
Overextractie vs. Onderextractie

Tijdens de doorloop gebeuren er een paar dingen in je koffiepuck.
- Het allereerste water trekt de zuren en oliën uit je espressomaling.
- Daarna volgen de suikers
- Pas als laatste neemt het water de vezels mee, die bitter smaken.
Voor de smaak van je espresso is de doorlooptijd dus van groot belang. Daarom zie je geoefende thuisbarista’s een koffie weegschaal gebruiken om hun doorloop nauwkeurig te meten.
Een verkeerde doorlooptijd kan zich op twee manieren uiten: overextractie (koffie is bitter) en onderextractie (koffie is zuur).
Onderextractie
Als je koffie te kort doorloopt, krijg je te maken met onderextractie. De zuren zijn dan wel uit je maling gehaald, maar de meeste oliën en alle bittere smaken nog niet.
Je kunt onderextractie herkennen aan een overheersende en scherpe, zure smaak.
Naast een zure smaak herken je het ook aan een vlakke smaak. Onder-geëxtraheerde koffie heeft nauwelijks een nasmaak. Je proeft er lang niet zoveel in terug als in een koffie die wel correct doorgelopen is.
Oplossing: Fijner malen om je doorloop te vertragen.
Overextractie
Dit houdt in dat je koffie te lang heeft doorgelopen. Hierdoor zitten er teveel bittere smaken van de vezels (die als laatste doorlopen) in je espresso. En dit proef je.
Overextractie herken je door de overheersende bittere smaak en het droge gevoel dat er in je mond achterblijft. Denk aan het mondgevoel van een te sterke, ongezoete zwarte thee.
Oplossing: Grover malen om je doorloop te versnellen.
Onderextractie | Overextractie |
Zuur | Bitter |
Maling te grof | Maling te fijn |
Doorloop te snel | Doorloop te langzaam |
Zure koffie? Nog 4 tips
Is je koffie nog steeds zuur, ook na het aanpassen van je maling en je doorlooptijd?
Probeer dan dit:
1. Gebruik heter water
Heter water haalt meer smaken uit je espressomaling dan kouder water. Te koud water kan dus ook zorgen voor zure koffie.
De ideale temperatuur voor je extractie ligt tussen de 93 en 96 graden Celcius.
2. Ontkalk je machine
Kalkopbouw kan ervoor zorgen dat je zetgroep verstopt raakt en je boiler minder goed werkt. Daarom is het belangrijk elke 3 maanden je machine te ontkalken met espressomachine ontkalker.
Tussentijds gebruik je een waterfilter om de kalkopbouw in je machine tegen te gaan.
3. Kies de juiste bonen
Niet alle soorten koffiebonen zijn even zuur. Als je consistent een te zure espresso zet, kan het ook zijn dat de bonen die je gebruikt niet bij je passen.
Ga op zoek naar bonen met smaaknoten karamel, chocolade en hazelnoot.
4. Maak lekker een cappuccino
Een te zure espresso hoef je niet weg te gooien! Met wat opgeschuimde melk valt er vaak nog een hoop te redden.
Melk neutraliseert de zure smaak van je espresso. Maak dus van je zure espresso een cappuccino en geniet!
Minst zure koffiebonen
Elke soort koffieboon heeft natuurlijk een eigen smaakprofiel: van vol en romig tot licht en bloemig. Dat betekent dat sommige bonen altijd wat zuurder zullen smaken dan andere.
Arabica bonen die op grote hoogtes groeien, zijn vaak wat zuurder dan andere. Denk hierbij aan bonen uit Guatemala, Kenia of Costa Rica.
Koffiebonen die lager groeien zullen wat minder zuur zijn. Een goede keus voor minder zure koffie zijn bonen uit Brazilië of Sumatra.
Op zoek naar minder zure koffiebonen? Bekijk dan onze Brazilië-Ethophië blend met smaaknoten van pure chocola en karamel.