Dit moet je weten over de naked portafilter

Ben je benieuwd wat een naked portafilter precies is en waarom zoveel barista’s ermee werken? Deze bijzondere filterdrager laat namelijk zien hoe je espresso stroomt en helpt je je techniek te verbeteren.

In deze blog vertellen we je wat een naked portafilter is, wat de voordelen zijn, en hoe je hem gebruikt zonder dat je hele aanrecht onder de koffiespetters zit.

Wat is een naked portafilter?

Een naked portafilter is een portafilter zonder bodem. Als je onder de naked portafilter kijkt wanneer je een espresso zet, kijk je dus tegen het filterbakje aan. Dit is de plek waar de espresso uit de espressomachine komt.

Het directe zicht op de extractie is belangrijk, omdat je zo precies kunt zien hoe gelijkmatig de koffie doorloopt en meteen eventuele fouten herkent. Bovendien heeft een naked portafilter geen uitloop waar koffieresten in achterblijven, waardoor hij makkelijker schoon te houden is.

Waarom gebruik je een naked portafilter?

Een goede extractie staat gelijk aan een lekkere, gebalanceerde espresso. Als een espresso uit balans is, merk je dit aan de smaak maar je kunt het ook al tijdens het zetproces zien. Een naked portafilter helpt hierbij door de extractie “bloot te leggen”.

Een naked portafilter heeft geen bodem waardoor je tegen de onderkant van het filterbakje aankijkt. Als je scheef hebt getampt, zie je dat de extractie niet gelijkmatig uit het bakje komt.

Als er klontjes in de gemalen koffie zitten, kan het water ook niet overal goed langs stromen. Het water zal de weg met de minste weerstand kiezen waardoor zich tunneltjes in de koffie vormen, wat ook wel channeling wordt genoemd. Daardoor kunnen niet alle aroma’s uit de koffie worden opgenomen en krijg je een ongebalanceerde espresso.

Een naked portafilter zorgt er voor dat je bij extractieproblemen beter kunt zien wat er gebeurt, waardoor je deze problemen kunt oplossen. Wanneer je een portafilter met bodem en uitloop gebruikt, is dit niet te zien.

Hoe gebruik je een naked portafilter?

In de basis gebruik je de naked portafilter precies zoals je een reguliere portafilter gebruikt.

  1. Klik het meegeleverde filterbakje in de naked portafilter.
  2. Gebruik een doseerring om alle koffie netjes in het filterbakje te krijgen.
  3. Roer klontjes los met een WDT-tool en gebruik een koffieverdeler voor een recht oppervlak.
  4. Leg je naked portafilter op een tampermat om je werkblad te beschermen.
  5. Tamp de koffie recht aan door één keer goed kracht te zetten.
  6. Plaats de naked portafilter in de zetgroep.
  7. Let goed op dat de espresso kan gaan spetteren als je de machine aan zet.
  8. Bekijk de extractie goed.
  9. Pas eventueel de maling of hoeveelheid koffie aan voor de volgende espresso die je zet.

Tips & tricks voor de naked portafilter

  • Roer de gemalen koffie los voordat je er espresso mee gaat zetten. Door de klontjes uit de koffie te halen, kan het water gelijkmatig door de koffie lopen en wordt je extractie beter.
  • Gebruik een koffieverdeler om een rechte bovenlaag te krijgen die je vervolgens consistent kunt aandrukken met een tamper.
  • Gebruik een tampermat om stabiel te tampen, zodat het water evenredig doorloopt en spetteren vermindert.
  • Als de espresso nog steeds spettert met de naked portafilter, zet je de maling van de koffie wat fijner zodat het water meer tegendruk krijgt en de extractie in een consistente straal uit het filterbakje loopt.
  • Gebruik vers gebrande bonen. Hiermee kun je pas echt aan de slag om een goede extractie te krijgen. Bekijk eens ons aanbod aan specialty koffiebonen.

Naked portafilter: Veel voorkomende problemen en oplossingen

Dit is een veel voorkomend probleem en vaak het begin punt voor vele thuisbarista’s die voor het eerst met een naked portafilter aan de slag gaan. Buiten dat een rommelige keuken vervelend is, is dit symptoom goed nieuws omdat het betekend dat er nog winst te behalen valt!

Vaak is het spetteren een signaal dat het water zowel onregelmatig als te hard door de koffiepuck heen gaat. Wanneer dit het probleem is moet je eigenlijk bij de basis beginnen. Onderstaande tips kunnen je op weg helpen:

 

  • Zijn de verhoudingen die je gebruikt juist?
    Een goede basis voor een dubbele espresso is 18 – 19 gram erin, 25sec doorlooptijd, 40 gram eruit.

  • Heb je de koffie verdeeld en getampt?
    Als de koffie niet netjes verdeeld is vormt het water “channels” of kanalen door je koffie waar veel druk op komt te staan en eruit spuit. Dit is erg belangrijk. Dit kun je doen met een koffieverdeler, maar wat tikken met de palm van je hand is een goed alternatief om te beginnen. Vervolgens is goed tampen natuurlijk belangrijk. Zorg dat dit met een redelijke druk en waterpas is zodat het water zich gelijkmatig door de koffiepuck kan werken.

  • Hoe oud zijn de bonen?
    Vers gebrande bonen (niet langer dan 2 maanden geleden gebrand) hebben over het algemeen een langzamere doorstroom en zorgen voor een betere extractie en smaak.

  • Hoe zijn de bonen gemalen?
    Om te voorkomen dat het water te snel door de koffiepuck heen gaat kun je de koffiebonen iets fijner te malen.

Dit is ook een veel voorkomend probleem. Wanneer je de gemalen koffie goed verdeelt en tampt kun je een hoop gespetter zoals hier boven voorkomen. De shot lijkt dan goed door te lopen, echter doet hij dit bijvoorbeeld veel te snel (laten we zeggen in 15 seconden 40 gram). Dit resulteert vaak in een zwakke zurige espresso.

Is je koffie dus wat te zuur, dan kan het goed zijn dat je extractie te snel gaat. Een oplossing hier is om fijner te malen zodat je een betere doorlooptijd behaalt.

Wanneer je extractie te lang duurt is de oplossing om juist iets minder fijn te malen.

Dit probleem is moeilijk te spotten, maar het kan voorkomen dat je extractie aan de ene kant van de portafilter er mooi uit komt maar aan de andere kant niet.

Je shot filmen kan helpen dit probleem te spotten aangezien het minder duidelijk is dan het gespetter van een slechte extractie. Je zult aan één kant van de portafilter belletjes en schuim zien.

Dit symptoom kan ontstaan als je puck los komt van de wand van je filterbakje doordat je hier bijvoorbeeld nog tegenaan tikt met je tamper na het tampen.

Zorg dat je eenmalig en recht tampt om channeling te zo goed mogelijk voorkomen. Dit kan nét weer een detail zijn dat je espresso gaat verbeteren.

Schoonmaak & onderhoud van je naked portafilter

Een naked portafilter heeft weinig schoonmaak nodig omdat er geen bodem in zit waar koffieresten in achterblijven. In een portafilter met bodem en uitloop blijven vaak koffieresten achter.

Als je na een tijdje het filterbakje uit de portafilter haalt, zul je zien dat deze helemaal zwart is door de koffieresten. Om dit weer schoon te krijgen, moet je de RVS delen laten weken. Hoe je dat bij een ‘gewone’ portafilter precies doet, lees je op de betreffende portafilter pagina’s.

Een naked portafilter maak je eenvoudig schoon door ze hem af te spoelen met water. Je kunt ook een bruin barista doekje gebruiken als je meerdere espresso’s na elkaar wilt zetten. De handvatten van de naked portafilters zwart en hout mogen niet in het water blijven liggen. Doe de naked portafilter ook niet in de vaatwasser want daar kan hij niet tegen.

Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
0