✓ ma-vr voor 22:00 besteld, vandaag verzonden ✓ Gratis verzending v.a. € 25,- (NL & BE)

Dit moet je weten over de naked portafilter

In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het gebruik van een naked portafilter ook wel bottomless portafilter genoemd zodat je hiermee je extractie kunt verbeteren.

Wanneer je in de wereld van koffie en barista’s belandt kom je al snel de naked portafilter tegen. Instagram en youtube staat vol met videos van perfecte extracties die sierlijk uit de bodem van een naked portafilters komen. Grote kans dat je dit zelf ook wilt proberen. Heb je een naked portafilter gekocht of zit je er aan te denken, lees dan eerst deze blog!

De naked portafilter is meer dan een mooi plaatje, het is namelijk een erg waardevolle diagnose tool die precies gaat laat zien of je extractie goed is, en zo niet wat er dan mis mee is. Zo is de naked portafilter de ultieme barista tool om jouw koffie te verbeteren.

Met een naked portafilter en onze tips ga je van blind koffie zetten naar thuisbarista met perfect inzicht in je extractie en de beste instagram videos.

Onderstaand lees je wat een naked portafilter nu precies is, wat de voordelen zijn, een instructie over het gebruik van een naked portafilter en veel voorkomende problemen met de daarbij behorende maatregelen. Lees dus snel verder!

Naked portafilter espresso uit onderkant

Waarom moet je een naked portafilter kopen?

Heel simpel, een bottomless portafilter of naked portafilter is een belangrijk hulpmiddel voor barista’s om extractie problemen bij een espresso te diagnosticeren. In essentie is een naked portafilter hetzelfde als je reguliere portafilter maar dan zonder onderkant waardoor het filterbakje zichtbaar is.

De naked portafilter brengt nog een aantal voordelen met zich mee naast dat het een perfecte diagnose tool is (waar we je bij de instructies meer over vertellen). Één van de voordelen is dat je espresso tot wel 50% meer crema oplevert, dit doordat je espresso simpelweg direct in je kopje belandt zonder in contact te zijn met de bodem van een reguliere portafilter. Meer crema betekend tegelijkertijd meer smaak. We weten allemaal hoe snel de binnenkant van een portafilter vies kan worden, met een naked portafilter wordt de smaak van je koffie hierdoor nooit beïnvloed. Zo behoudt je de pure smaak van je koffiebonen.

Om deze redenen is het de moeite waard een naked portafilter aan te schaffen, ook voor beginnende thuisbarista’s geeft het je direct inzicht en feedback om in razend tempo je barista skills naar het volgende niveau te brengen.

Dit alles klinkt misschien ingewikkeld maar met de volgende instructies maken we het je makkelijk. Lees dus snel verder!

Naked portafilter 54mm hout Sage Solis keukenblad
Naked portafilter hout
Naked portafilter 54mm zwart Sage solis op keukenblad
Naked portafilter zwart

Hoe gebruik je een naked portafilter?

In de basis gebruik je de naked portafilter precies zoals je een reguliere portafilter gebruikt.

  1. Weeg het gewenste gewicht aan gemalen verse koffiebonen af
  2. Plaats de gemalen koffie in je portafilter
  3. Verdeel de koffie goed met het gebruik van een koffieverdeler
  4. Tamp de koffie gelijkmatig aan met een tamper
  5. Plaats de portafilter in je machine
  6. Plaats de koffie weegschaal onder je portafilter met je kopjes
  7. Start de extractie op je espresso machine evenals de timer op je koffie weegschaal
  8. Meet het gewicht van je espresso dat in het kopje terecht komt met de koffie weegschaal
  9. Stop de timer en geniet van het resultaat

Wat is er dan anders bij het gebruik van een naked portafilter? We beginnen bij het begin, het water evenredig door je koffiepuck laten lopen is de basis van een goede espresso. Dit is ook de basis van hoe je de naked portafilter gebruikt.

Nu je de onderkant van je filterbakje kunt zien, kun je heel eenvoudig bepalen of het water gelijkmatig door je koffiepuck heen komt, of dat het water onregelmatig het pad van de minste weerstand kiest (beter bekend als ‘channeling’). Afhankelijk van wat je ziet, kun je de juiste maatregelen nemen om je extractie te verbeteren. Als basis kun je er van uit gaan dat het goed verdelen van je koffie voor het tampen hierbij erg belangrijk is.

Het beste is om je extractie te filmen, op deze manier kun je de extractie terug zien om een diagnose te stellen. Om het je makkelijk te maken hebben we een checklist gemaakt van veel voorkomende problemen en de mogelijke maatregelen om je extractie te verbeteren.

Naked portafilter: veel voorkomende problemen en oplossingen

Onderstaand de checklist die je gaat helpen je extracties te diagnosticeren en de juiste maatregelen te treffen.

Koffie spettert alle kanten op

Een veel voorkomend probleem en vaak het begin punt voor vele thuisbarista’s die voor het eerst met een naked portafilter aan de slag gaan. Buiten dat een rommelige keuken vervelend is, is dit symptoom goed nieuws omdat het betekend dat er nog winst te behalen valt!

Vaak is het spetteren een signaal dat het water zowel onregelmatig als te hard door de koffiepuck heen gaat . Wanneer dit het probleem is moet je eigenlijk bij de basis beginnen, de onderstaande tips kunnen je op weg helpen:

  • Zijn de verhoudingen die je gebruikt juist?
    Een goede basis voor een dubbele espresso is 18 – 19 gram erin, 25sec doorlooptijd, 40 gram eruit.
  • Heb je de koffie verdeeld en getampt?
    Als de koffie niet netjes verdeeld is vormt het water “channels” of kanalen door je koffie waar veel druk op komt te staan en eruit spuit. Dit is erg belangrijk. Dit kun je doen met een koffieverdeler maar wat tikken met je palm is een goed alternatief om te beginnen. Vervolgens is goed tampen natuurlijk belangrijk, zorg dat dit met een redelijke druk en waterpas is zodat het water zich gelijkmatig door de koffiepuck moet werken.
  • Hoe oud zijn de bonen?
    Vers gebrande bonen (niet langer dan 2 maanden geleden gebrand) hebben over het algemeen een langzamere doorstroom en zorgen voor een betere extractie en smaak.
  • Hoe zijn de bonen gemalen?
    Om te voorkomen dat het water te snel door de koffiepuck heen gaat kun je de koffiebonen iets fijner te malen.

Doorlooptijd te snel (of te langzaam)

Ook een veel voorkomend probleem, wanneer je de gemalen koffie goed verdeeld en tampt kun je een hoop gespetter zoals hier boven voorkomen. De shot lijkt dan goed door te lopen, echter doet hij dit bijvoorbeeld veel te snel (laten we zeggen in 15 seconden 40 gram). Dit resulteert vaak in een zwakke zurige espresso. Is je koffie dus wat te zuur, dan kan het goed zijn dat je extractie te snel gaat.

Een oplossing hier is om fijner te malen zodat je een betere doorlooptijd behaald. Wanneer je extractie te lang duurt is de oplossing om juist iets minder fijn te malen.

Channeling aan de zijkant

Moeilijk te spotten maar het kan voorkomen dat je extractie aan de ene kant van de portafilter en mooi uit komt maar aan de andere kant niet. Je shot filmen kan helpen dit probleem te spotten aangezien het minder duidelijk is dan het gespetter van een slechte extractie. Je zult aan één kant van de portafilter belletjes en schuim zien. Dit symptoom kan ontstaan als je puck los komt van de wand van je filterbakje doordat je hier nog tegenaan tikt met je tamper na het tampen bijvoorbeeld. Resulteert in een oké shot maar kan nét weer het detail zijn dat je espresso gaat verbeteren.

Conclusie

Met een naked portafilter en de bovenstaande tips ga je van blind espresso’s zetten naar perfect inzicht in je extractie, nu kun je écht het maximale uit je koffiebonen halen!

Een goede espresso zetten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bij barista-essentials helpen we jou als thuisbarista’s naar de volgende stap door informatie toegankelijk en simpel te maken en je te inspireren met de beste tools en accessoires die je gaan helpen om de volgende stap te nemen.

Mocht je nog op zoek zijn naar een naked portafilter dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een selectief aanbod van de beste RVS naked portafilters voor thuisbarista’s van ieder niveau en bijna iedere espresso machine. Als je nog vragen hebt, laat het dan vooral weten. We zijn altijd goed te bereiken en bereid je op weg te helpen.



Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud

Gerelateerde Posts

Aantampen van koffie met tamper rancilio houten handvat

Welke maat tamper?

Je bent er uit, je weet precies wat een goede tamper is voor jou. Maar nu nog de vraag welke maat tamper heb je nodig voor jou espresso machine? Geen

Wat is een goede tamper?

Wanneer je een tamper wilt kopen is het aanbod overweldigend. In deze blog helpen je hierbij door antwoord te geven op de vraag, wat is een goede tamper? Of beter

Waarom moet je koffie aanstampen?

Koffie aanstampen of tampen is een belangrijk onderdeel voor een goede espresso. Je koffie aanstampen doe je om twee redenen die beide de kwaliteit van de extractie en daarmee de

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.






Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?