8 barista accessoires die je moet hebben!

Of je nou door corona te lang zonder je favoriete koffiezaakje moest leven of dat je hebt je besloten om je thuiswerkleven naar een hoger niveau te tillen. Wat de reden ook is, dat je een espresso machine hebt gekocht, is hoe dan ook een goede investering. Maar welke barista accessoires heb je nog nodig?

Nu kun je genieten van alle heerlijke, warme/koude lattes, cappuccino’s, americanos, etc. die je op elk moment van de dag voor jezelf kunt bereiden. Dat is de luxe van je eigen espresso machine.

Inmiddels ben je waarschijnlijk al druk bezig met de zoektocht naar die perfecte shot espresso en lig je in de avond wakker van de cafeïne na het testen van 5 shots. Wij hebben het volste vertrouwen in dat je die perfecte shot gaat realiseren, maar de kans is groot dat je er inmiddels bent achter gekomen dat er best veel komt kijken bij het zetten van die perfecte espresso.

Soms is het een van de meest frustrerende aspecten van een espresso machine dat de juiste barista accessoires die bij deze espresso machines worden geleverd niet echt veel toevoegen. Ze zijn wat omslachtig in het gebruik, ze laten te veel ruimte voor fouten en het zijn gewoon niet de meest gebruiksvriendelijke onderdelen waar je op zou kunnen hopen – vooral niet voor een nieuwe thuisbarista.

Zoals bij elk beroep of hobby, zijn de juiste barista accessoires belangrijk. Een goede set hulpmiddelen kan de smaak van je koffie verbeteren door inconsistenties te voorkomen, je workflow te verbeteren en zelfs de ervaring van het zetten van je espresso aangenamer maken.

Dus zonder verder oponthoud hebben we een lijst samengesteld met onze top 8 barista accessoires en tools voor jouw nieuwe espresso machine die je espresso skills naar een hoger niveau tillen.

Barista accessoire 1: Koffie weegschaal

Barista weegschaal, koffie weegschaal, ingebouwde timer, touchscreen, 0.1g precisie
Koffie weegschaal, ingebouwde timer, touchscreen, 0.1g precisie

Toen ik begon met mijn nieuwe espresso machine deed ik maar wat bij het doseren van mijn koffie. Ik wist niet welke barista accessoires ik precies nodig had. Ik maalde voldoende koffie om de portafilter te vullen en schraapte de resterende koffie eraf. Het introduceren van een koffieweegschaal heeft voor mij in dit proces alles veranderd. Hieronder vier punten waarom een barista weegschaal of koffieweegschaal een van de barista accessoires is die je moet hebben:

  • Nauwkeurigheid – Als het gaat om het perfectioneren van goede koffie, is het essentieel om de juiste verhouding gemalen koffie tot water te vinden. Verschillende bonen kunnen meer of minder dicht zijn, waardoor nauwkeurige metingen cruciaal zijn om altijd de juiste verhouding te realiseren. Verder kan het volume van je espresso sterk variëren, afhankelijk van de versheid en de mate van branding, waardoor een barista weegschaal als accessoire voor je espresso machine veel nuttiger is om je daadwerkelijke brouwverhouding te zien.
  • Consistentie en herhaalbaarheid – Zodra de gewenste verhouding van koffie en water zijn gemeten, kunt je dit met een barista weegschaal herhalen met elke keer hetzelfde resultaat!
  • Minder afval – Wanneer je een koffie maalt op het oog, is het vaak gemakkelijk om meer koffie te malen dan dat je werkelijk gebruikt, wat resulteert in koffieverspilling. Door netjes af te wegen wat je nodig hebt kun je simpelweg langer genieten van de koffie die je koopt door deze niet te verspillen.
  • Experimenteren – Met behulp van een barista weegschaal kun je spelen met verschillende espresso-brouwverhoudingen, zodat je dat perfecte espressoshot voor jou kunt vinden. Sommige koffiesoorten zullen beter smaken met een verhouding van 1:2 (bijvoorbeeld 20 gram gemalen koffie tot 40 gram vloeibare espresso), die de body zachter kan maken en subtiele tonen accentueert, terwijl andere koffiesoorten een meer bevredigende body kunnen hebben bij een 1: 1 verhouding. Als je meer controle wilt hebben over de smaak van je koffie, of als je gewoon eens op zoek bent naar verschillende smaken in elke branding, dan is een weegschaal een onmisbare barista accessoire.

Mocht je op zoek zijn naar een goede barista weegschaal, betaalbaar en betrouwbaar dan is onze barista weegschaal met timer een hele goede keuze. Bekijk vooral onze reviews van tevreden mede (thuis)barista’s.

Barista accessoire 2: Doseerring

Doseerring in gebruik

Bij een nieuwe espresso machine komt ook de kunst van het bonenmalen kijken. We herkennen het allemaal, je laadt je bonenreservoir, start de maling en voor je het weet heb je een toren van espresso in je portafilter. Eén verkeerde beweging en je stuurt die kostbare stapel koffie in de lekbak, of verspreid over je aanrecht.

Dit scenario is niet alleen rommelig en verspillend, maar als je ervan uitgaat dat je je doses weegt voordat je het vermaalt, ben je nu een deel van die dosis verloren.

Wij hebben een barista accessoire die de oplossing biedt: een doseerring.

Met een doseerring op de rand van je portafilter, heb je een extra muur van bescherming om koffie verspilling te voorkomen.

Let op: Het is belangrijk op te merken dat je de ingebouwde molenhouder niet kunt gebruiken op jouw espresso machine. Mocht de ring er niet onder passen kun je gewoon met je vinger op de molenknop drukken en een paar seconden de portafilter onder de molen houden, een kleine moeite om verspilling te voorkomen!

Bekijk hier de barista-essentials doseerring!

**Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de filterdrager van jouw machine! Om zeker te weten of je de juiste maat koopt check onze maattabel of neem contact op bij vragen!

Barista accessoire 3: Koffieverdeler

Koffieverdeler

Vaak wordt het belang van het goed distribueren van de koffie in je portafilter onderschat. Koffie valt in de portafilter, wanneer je deze direct zou aantampen zonder distributie creëer je channeling. Channeling is het resultaat van het water dat onder druk de zwakste plekken in je koffie opzoekt en via die weg in je glas terecht komt. Het resultaat is slappe koffie, gebrek aan smaak door de onregelmatige extractie.

Ons advies is om voor dat je begint met tampen gebruik te maken van een koffie verdeler om er voor te zorgen dat je koffie altijd gelijk wordt verdeeld. Dit helpt bij een gelijkmatige consistentie van je koffiepuck waardoor het water hier evenredig doorheen kan stromen en je zo het maximale uit elke shot haalt.

**Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de filterdrager van jouw machine! Om zeker te weten of je de juiste maat koopt check onze maattabel of neem contact op bij vragen!

Barista accessoire 4: Tamper

Houten tamper

Je tamping techniek is een belangrijke onderdeel van het maken van een goede espresso, maar het is ook een vaardigheid die doorgaans wat tijd en oefening vereist. Dit is helemaal het geval wanneer wanneer je een machine op instapniveau gebruikt. De plastic tamper die bij de espresso machine wordt geleverd, is bijvoorbeeld barista accessoire die veel te wensen overlaat.

Bij gebruik van een tamper zoals die bij je machine is geleverd, betekent consistent aanstampen dat je voor een groot deel afhankelijk bent van jezelf. De kracht die je gebruikt bij het aantampen en hoe gelijkmatig je deze kracht kunt uitoefenen. Sommige thuisbarista’s houden er van om zelf deze controle te behouden ondanks dat het de consistentie kan beïnvloeden. Voor die thuisbarista’s hebben we mooie zwarte, houten of RVS tampers.

Wanneer je op zoek bent naar barista accessoires voor meer consistentie adviseren we de palm tamper. Tijdens het tampen komt de buitenste huls van de palm tamper uit op de rand van je portafilter wanneer je de gewenste diepte hebt bereikt. Deze diepte bepaal jij zelf. Dit zorgt er niet alleen voor dat je koffiepuck perfect waterpas is, maar het zorgt er ook voor dat je altijd exact dezelfde druk uitoefent.

Palm tamper

**Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de filterdrager van jouw machine! Om zeker te weten of je de juiste maat koopt check onze maattabel of neem contact op bij vragen!

Barista accessoire 5: Naked portafilter

Naked portafilter

De kans is groot dat jouw espresso machine is geleverd met een filterdrager met dubbele tuit en een gesloten bodem.

Hoewel dit type portafilter zijn voordelen heeft (zoals het kunnen scheiden van een dubbele espresso in twee shotglazen), mist het de mogelijkheid om de kwaliteit van de extractie die je maakt volledig te onderzoeken.

Een bodemloze filterdrager ook wel naked portafilter is een barista accessoire precies zoals het klinkt: een portafilter waarvan de bodem is verwijderd. De extractie die plaatsvindt terwijl je een espresso maakt, is bij beide typen portafilters precies hetzelfde, maar zonder de onderkant kun je precies het extractieproces zien aan de onderkant van de portafilter.

Los van dat dit een indrukwekkend beeld geeft, heeft de bodemloze portafilter ook een functie. Wanneer je de extractie kunt zien, kun je een diagnose stellen van extractieproblemen die je hebt, zoals channeling. Het aanpakken van deze problemen, waar we het in een andere blog over zullen hebben, zullen uiteindelijk leiden tot een meer afgeronde, evenwichtige, lekkere espresso.

Terwijl je op zoek bent naar de beste naked portafilter, moet je ook rekening houden met het materiaal in het handvat. Een houten handvat biedt bijvoorbeeld een geweldig, goed gewogen gevoel en voegt een mooie esthetiek toe aan uw machine of ga je voor een kleur die beter past bij jouw machine? Bekijk ons aanbod!

**Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de portafilter van jouw machine! Om zeker te weten of je de juiste maat koopt check onze maattabel of neem contact op bij vragen!

Barista accessoire 6: Tampermat

Tampermat met hoek
Tampermat plat

Een simpele maar effectieve barista accessoire is de tamper mat. Het voordeel van een tamper mat is dat deze het eenvoudig maakt om je werkplek schoon te houden en het voorkomt schade aan de barista accessoires die je al hebt.

Wij hebben twee oplossingen wanneer het gaat om een tamper mat. Een hoek tamper mat en een platte tamper mat. Het voordeel van een hoek tamper mat is dat deze op de kant van je aanrecht wordt geplaatst. Doordat de hoek een houder bevat voor je portafilter maakt dit het mogelijk om deze te stabiliseren bij het tampen wat zorgt voor gelijkmatige druk en een betere consistentie bij het tampen.

Voor plekken waar de hoek tamper niet past of waar de houder niet van toegevoegde waarde is. Kun je kiezen voor de platte tamper mat voor . Het voordeel is dat deze op elk oppervlakte past en een stuk flexibeler is in plaatsing. Zo kun je de plek plaatsen waar die het meest van toegevoegde waarde is voor jou, voor het plaatsen van je tools of om vervuiling van je werkplek te voorkomen.

Barista accessoire 7: Melk kannetjes

Barista melkopschuimkanset, melkopschuimkanset zwart, melkopschuimkannetje set zwart, melkkannetje set, zilver, latte art
Barista melkopschuimkanset

Het schenken van een elegante tulp in een kopje koffie is voor thuisbarista’s met een espresso machine een mooie aanvulling op de ochtendkoffie. Maar wat maakt nou een goede melkopschuimkan voor een barista?

Om te beginnen met het meest elementaire waar je op moet letten bij het kiezen van een melkopschuimkan: de breedte. Je wilt een melkkan die breed genoeg is voor een “whirlpool”-effect wanneer je melk stoomt. Deze whirlpool breekt je grotere bubbels af en creëert microschuim (lees ook onze blog over latte art)

De meeste melkopschuimkannen zijn er in twee maten, 350ml en 550ml. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de maat melkkan, is hoeveel melk je daadwerkelijk nodig heeft voor je koffie. Als het gaat om het stomen en opschuimen van melk, wil je niet dat je melkopschuimkan te leeg of te vol is. Als het te leeg is, kun je de punt van je stoompijpje niet onderdompelen in de melk voor een goede beluchting. Als het te vol is, zal de melk overlopen tijdens het stomen. Een ideale hoeveelheid melk zou net onder de basis van de tuit zitten, op ongeveer een derde van de hoogte van de kan. Wij adviseren om beide maten in te kopen, zo heb je altijd de juiste maat en kun je je microschuim finetunen bij het overgieten van het ene naar het andere melkopschuimkannetje.

Je wilt een barista melkopschuimkan die is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, omdat dit de temperatuur constant houdt terwijl je de melk stoomt. Dat wil zeggen dat wanneer je melk aan het stomen bent tot ongeveer 70°C, het kannetje gelijkwaardig opwarmt met de melk. Zo behoud je de controle over de temperatuur.

Wij hebben een selectie gemaakt van barista melkkannetjes van hoogwaardig RVS die je latte art skills naar het volgende niveau kunnen brengen. Voor de beste deal kun je ook kiezen voor onze melkkannetjes set!

Barista accessoire 8: knock box of uitkloplade

Uitklopbak mat zwart

Wanneer je een goede shot espresso uit je Breville espresso machine hebt gehaald moet je ergens de koffie laten. Daarvoor is een Breville knock box of uitkloplade bedoeld.

Omdat uitkloplades in de horeca zijn gemaakt voor grote volumes zijn deze vaak niet geschikt voor in je eigen keuken. Daarom hebben we een mini uitkloplade ontwikkeld speciaal voor thuis. Door zijn formaat past die mooi in elke keuken of werkplek. De voetjes onder de lade zorgen voor stabiliteit zodat je alle koffie met gemak uit je portafilter krijgt.

Voor een wat kleiner budget hebben een de uitklop bak of knock box voor Breville. Dit is een prima oplossing voor een leuke prijs. Hier zit een rubber matje op het uitklopvlak, hierdoor zal je de portafilter niet beschadigen. Tegelijkertijd zorgt de rubberen ring aan de onderkant van de bak er voor dat deze niet verplaatst tijdens het uitkloppen.

Dat waren ze alweer, 8 barista accessoires voor je nieuwe espresso machine. Mis je iets in de lijst of heb je nog tips waar we de volgende keer over moeten schrijven, laat het ons weten! Mocht je nog vragen hebben of tips willen neem vooral contact met ons op we helpen onze mede (thuis)barista’s graag verder.

Sluiten
Log in
Sluiten
Winkelwagen (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan om updates te ontvangen, promoties, en sneak peaks van nieuwe producten. Plus 10% korting op je volgende bestelling.

We houden je gegevens veilig en delen deze met niemand.
× Hulp nodig?